Afbeelding
Foto:

Henk Roosink; veelzijdig en creatief kunstenaar

RIJSSEN - Henk Roosink (58) liet al jong blijken over veel creativiteit te beschikken. Na een jaar de opleiding aan de Christelijke Academie voor beeldende kunsten in Kampen te hebben gevolgd bleek dat deze studie niet bij hem paste. Hij volgde zijn eigen koers door veel observatie, zelfstudie en zijn aangeboren talent. Hij vestigde zich in 1981 als zelfstandig kunstenaar in Rijssen.

Zijn voorkeur ging uit naar het uitbeelden van dieren in het landschap. Uren bracht hij in de natuur door met verrekijker en schetsboek om zijn doel vast te leggen en op een later tijdstip in zijn atelier praktisch uit te werken. Henk exposeerde met zijn schilderijen in Nederland, Duitsland en Schotland. Na 22 jaar als zelfstandig kunstenaar te hebben gewerkt, aanvaarde hij in het jaar 2003 een baan voor vier dagen in de week als docent Beeldende Kunst op de Jacobus Fruytier Scholengemeenschap. Zijn landschapsschilderijen vonden gretig aftrek in binnen- en buitenland.

Bekende beelden
Vele bronzen beelden uit onze omgeving kwamen uit zijn handen. Zo noem ik u als voorbeeld het beeld geschonken door de brandweer bij de opening van het nieuwe gemeentehuis, het bronzen beeld op de Hagen (de vroegere varkensmarkt) waar twee handelaars bezig zijn de verkoop van varkens te bezegelen via 'handjeklap'. Ook het fraaie beeld bij de ingang van Zorgcentrum Maranatha is gemaakt door Henk. Vele bronzen beelden in diverse formaten van dieren, bekende Rijssenaren en hun bezigheden zijn in talrijke Rijssense woningen en in de wijde omtrek van Rijssen te vinden, evenals de vele beelden van zijn boetseer- en houtsnijwerk. Ook zijn fraaie pentekeningen zijn een lust voor het oog.

Activiteitencentrum
Naast zijn docentschap werkt Henk ook een dag in de week op het activiteitencentrum de Hooiberg, onderdeel van zorgboerderij de Borkeld. Hier begeleid hij de ouderen en mensen met een beperking bij onder andere het maken van beelden, schilderijen, houtsnijwerk, mozaïeken, aquarellen, pentekeningen, boetseren en linosnede. Zelf beschikt Henk over alle capaciteiten voor het maken van zijn kustuitingen, maar bovendien de gave om deze kunstuitingen over te brengen aan zijn medemens, voorwaar een begenadigd kunstenaar!
(foto: Aline Roosink)

Dick Tukkers