Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Mans Lensink facelift Schildkerk

RIJSSEN - Mans Lensink heeft de maquette van de Schildkerk in het Rijssens Museum een facelift gegeven.

In de expositiezaal van de Rijssense stadsgeschiedenis staat een grote maquette van het Rijssense stadshart. Middelpunt vormt het voormalige stadhuis dat in vroeger jaren jammerlijk onder de slopershamer gevallen is. In de jaren tachtig van de vorige eeuw vervaardigde een groep langdurig werklozen de zeer herkenbare maquette van het Schild en directe omgeving als werkvervangingsproject.

Blikvanger
Blikvanger is naast het oude stadhuis ook de stijlvolle Schildschool met de rijk versierde gevel. Op die plek verrees een ultramodern pand waarin destijds Albert Heijn zich vestigde. Thans is het een winkelverzamelgebouw, waarvoor de eigenaar nieuwe plannen aan het ontwikkelen is.

Details
Toen de maquette indertijd tot een afronding kwam, was het front van de Schildkerk in globale vormen aangebracht. Een maquette met allerlei details van de kerk is er nooit gekomen. Maquettebouwer Mans Lensink heeft nu in die leemte voorzien. Hij maakte van papier een nieuw front voor de Schildkerk, waarbij de stenen stuk voor stuk in kleur heeft aangebracht. Ook de hellingbaan voor rolstoelers is nu in beeld gebracht, evenals de nissen links en rechts van de hoofdingang waar in vroegere tijden heiligenbeelden stonden.

Natuurgetrouw
"We zijn bijzonder blij met dit werkstuk dat onze vrijwilliger Mans Lensink heeft gemaakt," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. "De maquette is echt een blikvanger in de ruimte van de stadsgeschiedenis en roept bij bezoekers altijd veel bewondering op omdat het Schild en omgeving zo natuurgetrouw is uitgebeeld. Vaak hoor je dan: wat jammer dat ze de Schildkerk zo globaal neergezet hebben. Dat gemis is nu dus goed gemaakt," aldus Dannenberg.

Stadhuis
Overigens gaan er steeds meer geluiden op om het oude stadhuis op de oude plek weer te herbouwen om er een ceremoniƫle ruimte van te maken. "Waar een wil is is een weg," zegt Dannenberg.