Afbeelding
Foto:

19e vierdaagsekruisje voor Dick Derksen

RIJSSEN – Voor de negentiende keer haalde de zeventigjarige Dick Derksen de finish van de vierdaagse in Nijmegen. Hij liep tijdens deze 102e Nijmeegse Vierdaagse voor de vijfde keer een vierdaagse voor een goed doel. Dit keer was Dick te sponsoren voor het bouwen van woningen voor de arme bevolking van Nicaraqua. Hij zamelde een bedrag van 300,- euro in.

Volgens Dick liep hij net als deze ook de voorgaande keren voor de onderling gezelligheid en de bijzondere belevenissen van de laatste vijf kilometers voor de finish, de Via Gladiola. Ondanks het warme weer is het volgens Dick weer uitstekend verlopen. "Het voordeel voor mij was dat ik in verband met onderzoeken voor het Raboud UMC iedere morgen al om 5.00 uur mocht starten, zodat ik iedere dag na 40 kilometer wandelen rond de klok van 12.00 uur de klus geklaard had."

Vierdaagse onderzoek
Dick was een van de deelnemers van het zogenaamde vierdaagse-onderzoek dat werd uitgevoerd door de afdeling Fysiologisch Onderzoek van het Radboud UMC. Uit het onderzoek kwam onder andere naar voren dat een kwart van de deelnemers tijdens de wandelingen op een of meerdere dagen verschijnselen van uitdroging vertoonde. Ook werd met dit onderzoek het effect van cholesterolverlagers (statines) op de spierfunctie bekeken. Statines kunnen vervelende bijwerkingen geven waaronder spierpijn, spierkrampen en spierzwakte. De onderzoekers hopen met dit onderzoek meer inzicht te krijgen in het ontstaan van deze klachten, wat hopelijk uitkomst biedt tot het bestrijden van de symptomen. Tevens onderzoekt men of gebruikers van statine tijdens de vierdaagse meer spierschade oplopen door het wandelen dan deelnemers die geen statines gebruiken.

Wetenschap
Dick onderwierp zich alle vier de dagen aan diverse bijbehorende onderzoeken. Hierbij werd standaard iedere dag voor de start en na de finish het gewicht en de vochtbalans van de deelnemer gemeten. Ook moesten deelnemers na het wandelen bloed en urine afstaan voor onderzoek. De onderzoeken namen zo'n 25 minuten per dag in beslag voor de deelnemers. Voor hen een relatief kleine moeite, en men hoopt dat met de verkregen informatie statines in de toekomst nog effectiever kunnen worden ingezet. Dit zal de kwaliteit van leven voor mensen die op reguliere basis statines moeten gebruiken erg kunnen verbeteren.

Dick Tukkers

Afbeelding