Afbeelding
Foto:

Ook honden kunnen oververhitten bij extreem weer

TWENTE - Ook honden lopen met dit weer het risico op een zonnesteek bij te veel inspanning. Dit kan in ernstige gevallen dodelijk zijn. Het is belangrijk om te weten hoe je een oververhitte hond in veiligheid kunt brengen. Maar weinig mensen zijn alert op de risico's, zo blijkt ieder jaar weer.

De belangrijkste regel hierbij is: gebruik nooit (ijs)koud water! Het klinkt logisch om extra koud water te gebruiken om de lichaamstemperatuur snel te laten dalen, maar dit brengt een gevaar met zich mee. Door plotseling snel te koelen trekken de bloedvaten zich samen waardoor de bloedstroom vertraagt en de afvoer van warmte juist moeilijker wordt. Ook kan het vernauwen van de bloedvaten schade aan interne organen aanrichten en potentieel dodelijk zijn.

Frisse lucht
Gebruik daarom altijd koel, maar niet koud, water om de hond te koelen. Het koelen gaat het snelst door de poten, liezen en oksels te koelen maar geleidelijk koelen over het gehele lichaam is aan te raden. Dek de hond niet af met een handdoek, dit creeert een soort sauna-effect. In plaats daarvan is stromend water in combinatie met frisse lucht goed. Door de lucht en het water kan het water op de hond verdampen waarmee de hitte wordt afgestoten. Indien mogelijk is het verstandig om de hond enigszins in beweging te houden om de bloedsomloop gaande te houden. Ook dit stimuleert het koelproces. Bezoek altijd een dierenarts zodra de hond stabiel lijkt. Oververhitting kan ongemerkt schade aanbrengen aan de organen, maar kan ook zorgen voor bloedklontering. Dit kan uren nadien nog ontstaan en is dodelijk als het onbehandeld blijft.

Voorkomen
Zoals bij alles is voorkomen beter dan genezen. Laat de hond overdag zo veel mogelijk rusten. Ook als de hond zwemt ligt oververhitting op de loer. Stel wandelingen uit naar de vroege ochtenden of late avonden en laat de hond deze dagen niet naast de fiets lopen. Ook de hond in een afgesloten auto laten is uit den boze, ook voor korte tijd.