Afbeelding
Foto:

Kattendag

TWENTE - Voor vrijwel alles is er in Nederland wel een speciale dag. Zo ook voor de kat. Op 8 augustus viert menig baasje - katten kunnen immers geen kalenders lezen - weer Internationale Kattendag. Een dag waar ook steeds meer organisaties actief op inhaken.

Nederlanders zijn echte liefhebbers als het aankomt op huisdieren. Hoewel exacte schattingen lastig te geven zijn, telt Nederland ongeveer 1,5 miljoen honden en maar liefst 2,5 miljoen katten. De afgelopen tijd is er ook groeiende aandacht voor het chippen van een kat. Het chippen van honden is al enige jaren verplicht, maar voor de kat is dit nu nog niet zo. Dit heeft als nadelig gevolg dat veel asiels kampen met een grote hoeveelheid katten die binnengebracht worden zonder dat de eigenaar te achterhalen is. Slechts een klein deel kan dan herenigd worden. Niet alleen het chippen van de kat is belangrijk, ook het bijhouden van de juiste gegevens van de registratie. Zeker wanneer u bijvoorbeeld zou verhuizen. De Dierenbescherming heeft onlangs nog een chipactie gehouden op diverse locaties in Twente, ook om het belang van registratie onder de aandacht te brengen. Een correct gechipte en geregistreerde kat kan makkelijker bij de eigenaar teruggebracht worden.

Verantwoordelijkheid
De regels voor honden en katten in de openbare ruimte lopen als vanouds sterk uiteen. Dit levert dan ook vaak discussies op tussen honden- en kattenbezitters en als bredere maatschappelijke discussie. Zo is het wettelijk toegestaan ome en kat los rond te laten lopen; het wordt gezien als de verantwoordelijkheid van de eigenaar van de kat om zoveel mogelijk overlast te beperken, maar de aard van een kat is dusdanig dat dit niet altijd praktisch is. De kat gaat waar de kat wil gaan - vaak tot ergernis van de eigenaar in wiens tuin hij poept of de planten molesteert. Er gaan wel steeds meer stemmen op om ook de loslopende kat figuurlijk aan banden te leggen.