Afbeelding
Foto:

"Zwemmen heeft me kracht gegeven om door te zetten"

TWENTE - Succesvol zijn, wat is dat eigenlijk? Een hoge functie en een Porsche voor de deur? Deze sterke Twentenaren laten zien dat succes vele vormen kent. In deze serie delen zij dan ook hun verhaal waarin zij ieder op hun eigen manier hun weg naar succes vinden of gevonden hebben. Zij laten zich niet in een hokje duwen maar bepalen zelf hoe zij succesvol zijn. David (29) doet dit keer zijn verhaal.

"Ik zeg altijd tegen mezelf bedenk waar je een aantal jaar geleden stond en kijk hoe ver je nu al bent gekomen." Waar David nu positief in het leven staat en weer meer vertrouwen heeft in de toekomst, was dat een aantal jaar geleden wel anders.

"Ik heb er altijd wel last van gehad dat ik Asperger heb, je wordt soms raar gevonden of behandeld als klein kind, dat vreet aan je." David studeerde een aantal jaar geleden aan het hbo. Omdat vrienden zijn studie verlieten, viel David tussen de studenten steeds meer buiten de boot en raakte hij geïsoleerd. In 2011 kreeg David een behoorlijke klap, hij werd tijdens zijn rijles geramd door een taxi die veel te hard reed. David was fysiek gezien ongedeerd, maar psychisch heeft het ongeluk zijn weerslag gehad. "Ik kwam in een depressie terecht, mijn concentratie was slecht en naar school ging ik niet meer. Als ik er achteraf op terugkijk kan het goed zijn dat ik last heb gehad van een Post Traumatische Stressstoornis." Door het ongeluk, de depressies en een gebrek aan slaap bereikte David in 2014 een dieptepunt toen hij in een kortdurende psychose terecht kwam. "Ik was een paar uur heel angstig, heel eng." David besloot dat het zo niet verder kon, hij zette alles op alles om zich uit zijn depressie te vechten. "Ik las studies over dat regelmatig cardio goed zou helpen bij allerlei psychische klachten." David besloot 4 á 5 keer in de week te gaan zwemmen, dat bleek een gouden greep samen met de cognitieve gedragstherapie die hij volgde. "Regelmatig intensief sporten geeft je zoveel kracht om door te zetten, ik kan het echt aanraden aan mensen die ook met psychische problemen kampen." In een half jaar is David in 2015 definitief uit zijn depressies gekomen. Hij begon met een reïntegratietraject dat hij dit jaar succesvol heeft afgerond en hij leerde weer een werkritme aan waarbij hij werkervaring in de journalistiek opdeed. David is nu beter bemiddelbaar op de arbeidsmarkt en samen met de gemeente is hij druk op zoek naar werk.Toch zit succes voor David in meer dan alleen werk. "Het is gewoon een volwaardig goed leven kunnen leiden met werk, een relatie en leuke hobbies. Ik denk dat als ik naar mijn verleden kijk dat ik nu al aardig wat succes heb bereikt."