Afbeelding
Foto:

Truckrun Rijssen-Holten
op zaterdag 8 september

RIJSSEN-HOLTEN - 'Alleen slechte weersomstandigheden kunnen nog roet in het eten gooien' aldus de organisatie van de Truckrun Rijssen-Holten. De voorbereiding voor deze Truckrun voor 'mensen met een beperking' op zaterdag 8 september die wordt georganiseerd in het kader van 'Rijssen 775 jaar stad', zijn in volle gang. Diverse vrijwilligers zijn bezig om de laatste zaken te regelen en de bekende puntjes op de 'ï' te zetten. Kortom: Het belooft een fantastische 2e zaterdag van september te worden.

Tot nu toe hebben zich bijna 240 chauffeurs met hun truck aangemeld voor deelname aan de Truckrun. Uit ervaring blijkt dat chauffeurs die 'internationaal' rijden, het niet altijd lukt om op tijd terug te zijn in Rijssen. Daarnaast hebben zich inmiddels meer dan 200 bijrijders opgegeven, al dan niet samen met hun begeleider(s). Er is dus nog plek voor een aantal mensen met een beperking voor deelname aan deze Truckrun. Indien er te weinig trucks zijn, dan kunnen diegene die zich als laatste hebben aangemeld meerijden in één van de bussen.

De start
Op zaterdagochtend 8 september tussen 08.00 en 09.00 uur worden alle chauffeurs uit de gemeente Rijssen-Holten met hun truck of bakwagen verwacht op het evenemententerrein aan de Plaagslagen (Ozonstraat / Butaanstraat) te Rijssen. Daarnaast rijden ook diverse chauffeurs mee, die niet in de gemeente Rijssen-Holten woonachtig zijn, maar werkzaam zijn bij een (transport-)bedrijf uit deze gemeente. Vanwege het jubileum van de stad Rijssen (1243-2018) heeft de organisatie ervoor gekozen om alleen chauffeurs en bedrijven uit de Transportstad Rijssen-Holten uit te nodigen. Dat Rijssen-Holten een transportstad is, blijkt wel uit het grote aantal deelnemende trucks.

Rolstoelen
De meeste bijrijders zijn ook afkomstig uit de gemeente Rijssen-Holten en omgeving. Ook hebben zich enkele bijrijders aangemeld uit Enschede en zelfs een bijrijder uit Geldermalsen. De bijrijders (en hun begeleiders) worden tussen 09.00 en 10.00 uur verwacht, zodat zij nog voldoende tijd hebben om hun lunchpakket op te halen bij de organisatie. Ook bijrijders die afhankelijk zijn van een rolstoel kunnen zich, voor zover zij dit nog niet gedaan hebben, opgeven voor deze Truckrun. Er zijn namelijk twee ervaren 'tilteams' aanwezig, die ervoor zorgen dat alle 'rolstoelers' met behulp van een heftruck, voorzien van een speciale constructie, op een veilige wijze in (en na afloop weer uit) de cabines worden getild.

Startschot
Rond 10.30 uur zal het startsein voor deze 'jubileumeditie' van deze Truckrun worden gegeven. Vanaf dat moment zullen de trucks vanaf bedrijventerrein Plaagslagen in diverse konvooien van circa 30 trucks hun route rijden. Vervolgens zal elke 10 minuten een konvooi met bijrijders vertrekken. De verwachting is dat het laatste konvooi rond 11.45 uur vertrekt. Rond 13.30 uur zal het eerste konvooi weer op de Plaagslagen aankomen.

Route
Vanwege het jubileumjaar heeft de Stichting Truckrun Rijssen-Holten ervoor gekozen om de gehele route (bijna 50 km lengte) binnen de gemeentegrenzen uit te stippelen. Dit is prima gelukt, waarbij op enkele plekken de konvooien twee keer zullen passeren. Hierbij is het ook gelukt om alle bejaarden-/ verzorgingstehuizen in de gemeente Rijssen-Holten aan te doen, zodat ook alle ouderen deze dag ook kunnen meegenieten. Op www.truckrunrijssenholten.nl is de gehele route binnenkort te downloaden. Onderweg krijgen alle deelnemers ook een lunchpakket, met dank aan de lokale supermarkten voor beleg en drinken. Rijschool Ter Morsche en Groente- en fruithandel Zwolsman hebben respectievelijk alle broodjes en alle fruit gesponsord.

Verkeershinder
De tocht zal gezien de omvang natuurlijk wel wat verkeershinder opleveren, maar de organisatie probeert dit te beperken. Het advies is om op zaterdag tussen 11.30 en 12.30 uur de N350 tussen Rijssen en Holten te mijden, doordat op dit tijdstip de rotondes aan de Holterstraatweg (Veeneslagen) en de Braakmansdijk korte tijd voor alle verkeer afgesloten zullen worden, vanwege de onthulling van een nieuw te plaatsen kunstwerk op de eerstgenoemde rotonde.

Vrienden gezocht
De Truckrun is alleen mogelijk dankzij de vele steun. Naast bedrijven kunnen ook particulieren bijdragen aan dit doel. Voor 10 euro kan men 'Vriend van de Truckrun Rijssen-Holten' worden. Alle 'vrienden' maken bovendien kans op het winnen van één van de beschikbaar gestelde prijzen. Op de website www.truckrunrijssenholten.nl is te lezen hoe je 'Vriend van' kunt worden.