Afbeelding
Foto:

Maranatha verwelkomt nieuwe, jonge vrijwilligers

RIJSSEN – Hoewel het verzorgingshuis Maranatha in Rijssen beschikt over ongeveer 250 vrijwilligers, blijft wel de vraag hoe het vrijwilligersbestand er in de toekomst uit zal zien. Het werven van (jonge) vrijwilligers blijft nodig. Onlangs hebben zich acht jonge vrijwilligers aangemeld via een social media campagne.

Een van de nieuwe, jeugdige vrijwilligers is Thirza Voorman. Zij is 14 jaar oud en VWO studente aan de Jacobus Fruytierschool. Naast het doen van spelletjes met de bewoners vindt ze het erg leuk om als jonge vrijwilliger met de bewoners te praten over hun belevenissen. Dan gaat het vanzelfsprekend vaak over vroeger, en het is erg belangrijk voor ouderen dat mensen interesse tonen en blijven luisteren. "Door mijn vrijwilligerswerk doe ik veel ervaring op en dat is belangrijk voor mijn sociale ontwikkeling" Zij kan het prima vinden met de oudere medevrijwilligers en het overige personeel. "Ik merk dat de bewoners het prettig vinden dat er een tiener op hun afdeling werkt." Thirza beveelt iedere jongere aan om ook dit vrijwilligerswerk te gaan doen in hun vrije tijd.

Dankbaarheid
Een van de vrijwilligers die al langer meeloopt bij Maranatha is oud-wethouder Jan Ligtenberg. Jan was betrokken bij de ontwikkeling van het rolstoelproject en draait nog regelmatig mee als chauffeur, is lid van de vrijwilligersraad en zingt mee in het koor "de Keals" van Maranatha. Hij vindt dat een correcte omgang en interesse voor de bewoners erg belangrijk is om de bewoners een fijne oude dag te bezorgen. Opvallend is ook steeds dankbaarheid die de bewoners en hun familie uitspreken voor de verleende zorg door personeel en vrijwilligers. Dit wordt beaamd door zowel Jan als Thirza.

Uitstapjes
Een van de bewoners die daar haar waardering voor uitsprak was de 88-jarige Jenny Gerritsen, die op de psychogeriatrische afdeling "het Anker" verblijft. Ze ervaart de hulp van en samenwerking tussen oudere en jongere vrijwilligers als erg prettig. Zo geniet ze van uitstapjes met medebewoners zoals een bezoekje aan het hertenkamp, of de wandel driedaagse voor ouderen. Hierbij werden de rolstoelgebonden bewoners geholpen door vrijwilligers. Ze is vaste bezoeker van uitvoeringen van het Maranatha-koor "de Keals" en waardeert de aanwezigheid van Thirza: "Ze doet vaak spelletjes met ons en dat vinden we heel fijn".
Dick Tukkers