Afbeelding
Foto:

Trouwe bezoeker Lommerdmarkt

RIJSSEN - Nienke Nederstigt - Harbers (30) woont sinds 7 jaar in Enschede maar komt al sinds ze 5 jaar oud is ieder jaar trouw naar de Lommerdmarkt in Rijssen. Ook dit jaar was ze aanwezig.

Moeder Jannie komt vijf weken achtereen naar de Lommerdmarkt in wisselde samenstelling met haar andere (klein)kinderen. Ook vader Jan Harbers heeft een groot aandeel in dit evenement. Hij zoekt om 2 uur in de nacht een strategische plek bij 't Schild om artikelen te verkopen. Om 6.00 uur begint oma met de verkoop van tweedehands goederen, waarna tegen 7.30 uur hun kinderen met aanhang arriveren voor assistentie. Vader Jan gaat dan naar huis om te slapen en komt tegen 10 uur terug om te wachtten totdat de Lommerdmarkt voorbij is. Daarna voert hij de overgebleven goederen weer af.

Alle kinderen, kleinkinderen inclusief Jannie en Jan genieten jaarlijks van dit evenement. Nienke vertelt: "In de beginjaren waren er weinig regels en meer beroepshandelaren. Deze beroepshandelaren kochten voor dag en dauw het mooiste op, voordat de markt begon, en dat kwam niet sympathiek over voor de overige verkopers." Gelukkig is dat nu minder, aldus Nienke. Maar de hoofdzaak, de gezelligheid, is gebleven. Ze verkopen de hele morgen constant wat artikelen. Deze tweedehands artikelen zijn van verschillende familieleden die samen met hun ouders op de Lommerdmarkt aanwezig zijn. Na het sluiten van de markt wordt de buit verdeeld, waarbij een groot gedeelte van de opbrengst verdwijnt in de spaarpotten van de kinderen.
Dick Tukkers