Afbeelding
Foto:

Trouwe bezoekers van de Lommerdmarkt

RIJSSEN - Nienke Nederstigt - Harbers (30) woont sinds 7 jaar in Enschede, maar komt al sinds ze 5 jaar oud was ieder jaar trouw naar de Lommerdmarkt in Rijssen. Op donderdag 16 was ze weer aanwezig met haar moeder Jannie Harbers en Noah met een vriendinnetje en haar vier honden.

Moeder Jannie komt vijf weken achtereen naar de Lommerdmarkt in wisselende samenstelling met haar kinderen en kleinkinderen. Ook vader Jan Harbers heeft een groot aandeel in dit jaarlijks terugkerende evenement. Om 2 uur in de nacht vertrekt hij met de te verkopen artikelen van zijn kinderen en kleinkinderen naar 't Schild om een strategisch plaatsje te vinden. Dat lukte dit jaar op de hoek van 't Schild –Rozengaarde. Om 4.00 uur pakt hij zijn auto uit en zet de tweedehands goederen op de verkoopplaats. Om 6.00 uur verschijnt oma, die begint met de verkoop van deze goederen, waarna tegen 7.30 hun kinderen met aanhang arriveren voor assistentie. Jan gaat tegen die tijd naar huis om te slapen en komt tegen 10 uur terug om te wachten totdat de Lommerdmarkt voorbij is. Daarna voert hij de overgebleven goederen weer af.

Blije gezichten
Alle kinderen, kleinkinderen inclusief Jannie en Jan genieten jaarlijks van dit evenement. Ze zien deze dagen veel bekenden, familie, vrienden en kennissen om een praatje mee te maken. Maar bij de verkoop gaat het niet perse om winst maken, vertelt Jannie: "Soms komen er kinderen bij je met in de hand een bedrag wat niet toereikend is voor hun keus die ze gemaakt hebben. Ik geef het artikel dan met plezier mee en geniet dan meer van de blije gezichten van de kinderen dan van het ontvangen bedrag. Mijn dag is dan weer helmaal goed".

Gezelligheid is gebleven
Ik vroeg aan Nienke of er in de loop van de jaren veel is veranderd. Nienke: "In de beginjaren waren er weinig regels en meer beroepshandelaren. Deze beroepshandelaren kochten voor dag en dauw de mooiste spullen op voordat de markt begon. Dat kwam niet sympathiek over voor de overige verkopers. Gelukkig is dat nu minder. Maar de hoofdzaak, de gezelligheid, is gebleven."

Voor de kinderen
Ik vroeg de dames hoe de handel verliep op deze dag. Ze verkopen de hele morgen constant wat artikelen en ze zijn er gelukkig mee. Deze tweedehands artikelen die ze verkopen zijn afkomstig van verschillende familieleden die allen aanwezig zullen zijn op de Lommerdmarkt. Na het sluiten van de markt zal de buit worden verdeeld, waarbij een groot gedeelte van de opbrengst verdwijnt in de spaarpotten van de kinderen. Al met al was het weer goed en gezellig vertoeven op de vierde Lommerdmarkt van 2018, welke werd gehouden onder ideale weersomstandigheden.

Dick Tukkers