Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Recepten als afsluiting Monumentendag

RIJSSEN - Oud-RTV Oost-presentatrice Thea Kroese sluit zaterdag 8 september de Open Monumentendag af op het Rijssens Museum. Toegang gratis.

Evenals vorig jaar staat het slot van de Open Monumentendag op het Rijssens Museum in het teken van de streektaal. Vanaf 16.00 uur dragen de streektaalcolumnisten van deze krant dialectverhalen voor rond het thema monumenten. Als speciale gast is Thea Kroese uit Vroomshoop uitgenodigd. Zij gaat vertellen over historische gerechten waarover zij dit najaar een nieuw kookboek uitgeeft.

Het idee van het historische kookboek ontstond uit de theaterproductie De Winterkraaien dat een zeer succesvol tweede seizoen ingaat. Het theaterstuk is gemaakt naar het boek De Winterkraaien van Aar van de Werfhorst. Van de Werfhorst schetst het armoedige bestaan van de turfstekers aan het begin van de vorige eeuw tussen de Lemelerberg en Sibculo.

Thea Kroese vertelt in de theaterproductie de levensverhalen van de zeven omgekomen veenarbeiders en zij doet dat in de streektaal. De musicus Gezinus Veldman maakte van het boek een theaterstuk waarin het Christelijk Vroomshoops Mannenkoor de muziek verzorgt, terwijl Thea Kroese op haar eigen wijze de verhalen vertelt. De liederen in het stuk zijn gemaakt op basis van het boek door Arie Jansen en Gerrit Dannenberg.

Al nadenkend over het armoedige leven van toen ontstond het idee om historische gerechten te verzamelen en te bundelen. Thea Kroese is in een buiten Twente een autoriteit op dat gebied. Van ieder gerecht wordt in haar nieuwe boek de historische achtergrond beschreven en daarna volgt een recept om het ook zelf te kunnen bereiden.