Afbeelding
Foto: Gerrit Dannenberg

Twentse Taalpries 2018 wordt uitgereikt in Kulturhus Borne

RIJSSEN - De Twentse Taalpries 2018 wordt vrijdagavond 28 september uitgereikt in het Kulturhus in Borne.

De nieuwe Twente Akademie heeft de Twentse Taalpries nieuw leven ingeblazen. Oud-streektaalconsulent Bert Groothengel en oud-RTV Oostpresentatrice Thea Kroese zijn blij met de terugkomst van de Twentse Taalpries. "Heel mooi dat de nieuwe Twente Akademie, die ook in september van start gaat, de prijs wil voortzetten." Kaarten voor 28/9 kosten 10 euro en zijn te reserveren bij het Kulturhus.

De Twente Taalpries was oorspronkelijk een tweejaarlijkse prijs voor mensen of instanties die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de streektaal. De eerste winnaar was etymoloog André Hottenhuis, maar ook Anne van der Meiden en Herman Finkers wonnen de prijs. Ook instanties kunnen de prijs winnen. Zo is in het verleden de gemeente Rijssen-Holten al eens genomineerd als de meest dialectvriendelijke gemeente van Twente.

Groothengel en Kroese hebben een boeiend programma gemaakt voor 28 september. De jury bestaat uit burgemeester Rob Welten van Borne, oud-burgemeester Bernard Kobes, Tubantiaredacteur Gerard Lage Venterink, Twentse Taalkreenkvoorzitter Joop Weber en Twente Akademiesecretaris Gerrit Dannenberg.