Afbeelding
Foto:

Veel activiteiten bij manage Achter'n bos

RIJSSEN - Tijdens mijn bezoek aan de manege Achter 'n bos aan de Leijerweerdsdijk 11 in Rijssen was er direct al een leuke activiteit te beleven. Het ponykamp was begonnen, met een dertigtal ponyruitertjes uit alle windstreken van het land van maandagmorgen tot vrijdagmiddag bij de manege verbleven.

Maar dit is volgens Herman ter Harmsel, die met zijn vrouw Tineke eigenaar is van de manege Achter' n bos, maar een onderdeel van de activiteiten die zich rondom de manege afspelen. Herman ter Harmsel (57) was van huis uit al een paardenliefhebber. En hoewel hij werkzaam was bij een bouwbedrijf had hij op zijn vorige adres al tien paardenboxen en een buitenpiste voor eigen gebruik. Hij gaf op dit adres privé-rijlessen en groepslessen met pony's en paarden. In vijf jaar tijd bouwde hij zijn werk af om samen met zijn vrouw zich geheel te kunnen wijden aan de manege. Dit was zo'n groot succes dat moest worden uitgekeken naar een andere locatie. Gelukkig voor de familie kwam het huidige pand aan de Leijerweerdsdijk 11 te koop en kon het gezin in april 1993 naar deze nieuwe locatie verhuizen.

Activiteiten
Manege Achter 'n bos is uitgegroeid tot een grote manege waar lessen worden gegeven in dressuur, springen en mennen. Er is een stalling voor ongeveer honderd paarden, waarvan 60 pensiongasten en stalling voor 40 eigen paarden, twee rijhallen, een menplaat en een stapmolen voor 6 paarden. De manege heeft twee vaste medewerkers in dienst die worden bijgestaan door meerdere parttimers en vrijwilligers. Herman is tevens voorzitter van de paarden en van de menvereniging.

Mensport
Een ander onderdeel van de manege is de mensport die zowel door vader Herman als zoon Antonie word bedreven. In 1993 begon Herman in wedstrijdverband met menwedstrijden. Eerst met twee maar later met vier paarden voor de koets werd Herman een begrip in binnen- en buitenland, waarbij hij in het jaar 2004 werd geselecteerd voor het Nederlandse team. Herman is nog dagelijks bezig met de mensport. Binnenkort komen er acht Amerikanen hun paarden trainen bij de manege om ze klaar te stomen voor het wereldkampioenschap mennen in het Duitse Kronenburg. Ook werkt Herman in het buitenland om paarden van anderen klaar te stomen voor belangrijke wedstrijden, en verzorgt hij de opleiding van menpaarden op z'n eigen manege voor de verkoop aan liefhebbers. Ook Antonie is een voortreffelijke menner, zij het met twee paarden voor de koets. Hij heeft het zelfs zover gebracht dat hij lid werd van het Nederlandse team dat in 2014 tijdens landenwedstrijden in Duitsland met goud werd bekroond. Hij rijdt samen met zijn vriend Frank Plas en zijn vriendin Benthe. Activiteiten te over in een mooie omgeving waar gezelligheid saamhorigheid en veiligheid de boventoon voeren.

Dick Tukkers