Afbeelding
Foto:

Gerrit Kraa wint de Twentse Taalpries 2018

BORNERBROEK - Columnist van deze krant, Gerrit Kraa, is de winnaar van de Twentse Taalpries 2018. Dat heeft juryvoorzitter, burgemeester Rob Welten van Borne, deze week bekendgemaakt.

De jury komt tot de conclusie dat Kraa de prijs toekomst vanwege zijn grote verdiensten voor de Twentse streektaal, cultuur en geschiedenis. Gerrit Kraa was van 1998 tot 2002 de eerste streektaalconsulent van Twente. Daarvoor was hij docent Nederlands en Frans aan de Chr. Mavo in Rijssen die later opging in de christelijke scholengemeenschap Reggesteijn.

Kraa diverse boeken op zijn naam staan waarin vooral het leven in Twente en de Twentse geschiedenis centraal staan. Een van zijn grote ergernissen was altijd dat de vaderlandse geschiedenis vooral de geschiedenis van het westen van Nederland was, terwijl er in het oosten van Nederland net zulke belangwekkende zaken hebben plaatsgevonden.

In zijn ambtstermijn maakte Kraa zich sterk voor het opdelen van Twente in aandachtsgebieden, zogenaamde domeinen, waarin het Twents een belangrijke rol speelt. Zo organiseerde hij verschillende symposia waarin de rol van de streektaal in de zorg, de economie, het onderwijs en de politiek centraal stond. Kraa krijgt de prijs uitgereikt in een feestelijke avond in het Kulturhus in Borne op vrijdag 28 september. De het programma streektaalmuziek, pöezie en Jan Riesewijk begint om 20.00 uur. Kaarten à 10 euro zijn verkrijgbaar bij het Kulturhus in Borne.

Als Twentse streektaalconsulent werkte Kraa onder het toenmalige Van Deinse Instituut in Enschede dat later opgegaan is in TwentseWelle en nu de Museumfabriek heet. Directeur van het Van Deinse Instituut was destijds Thea Kroese. Samen met Kroese richtte Kraa de stichting Twentaal op waarmee ze aantoonden dat de streektaal ook zeer geschikt is voor hoogwaardige theaterprogramma's en culturele producties.

De Twentse Taalpries bestaat uit een kunstwerk en een geldbedrag. Eerdere winnaars van de Twentse Taalpries waren André Hottenhuis, Herman Finkers, Anne van der Meiden, Goaitsen van der Vliet, Gerard Vaanholt het legendarische revuegezelschap Boern Leu.