Afbeelding
Foto:

Protest tegen zonneparken

RIJSSEN - De komst van grote percelen met zonnecollectoren in het gebied tussen Rijssen en Holten is de bewoners van de Pastoor Petersstraat in het verkeerde keelgat geschoten.

Dat bleek donderdagavond tijdens de vergadering van de commissie grondgebied. Het woord werd gevoerd door H. den Boef (foto) die de gemeente ervoor waarschuwde om bij het toestaan van zogenaamde zonneparken de regie zo maar in handen te geven van commerciële partijen. Volgens Den Boef komen de zonnepanelen op de locaties Nieuwenhuisstraat en Keizersdijk middenin een natuurontwikkelingsgebied. Omdat deze gebieden op korte afstand liggen van de elektriciteitscentrale aan de Holterstraatweg, worden hier de voorgenomen zonneparken aangelegd. Den Boef waarschuwde ervoor dat de zonneparken de rijke flora en fauna in het gebied ernstig zullen schaden.

Funest
Oud-docent aardrijkskunde P. Loogman vroeg de commissie waarom zonnepanelen wel worden toegestaan in Espelo, de Zuurberg en de Borkeld wel en niet in Holterbroek? "Twee meter hoge en fijnmazige grondgebonden zonnepanelen zijn funest voor de natuur. Een obstakel voor de mobiliteit van dieren die daardoor hun leefgebied flink zien krimpen."

Korhoen
Loogman betoogde dat de gemeente zuinig moet zijn op de door zonneparken bedreigde natuurgebieden omdat daar de biodiversiteit veel groter is dan vaak gedacht wordt. "De Norkerijleiding voert kwelwater af, heeft een zeer grote plantenrijkdom en daar is zelfs het bedreigde korhoen gesignaleerd."

Dokter
Huisarts D. van der Leun begon zijn protest tegen de zonnepanelen ludiek met: "Komt een raadslid bij de dokter." De ondertoon was echter bijzonder bitter. Volgens Van der Leun wordt van een dokter verwacht dat hij eerst goed luistert naar zijn patiënten en regelmatig contact onderhoudt, terwijl de gemeente zonder de 'patiënt' fatsoenlijk aangehoord te hebben zo maar de zonnepanelen gaat plaatsen en dat voor minstens 25 jaar. "Ik ben nu 63, dus 25 jaar is voor mij gewoon levenslang." Van der Leun zei op te komen voor dieren als steenuilen, ijsvogels, marters, kikkers en ooievaars die geen stem hebben bij de overheid. "De dokter krijgt jeuk door het meten met verschillende maten. Er zijn normen voor lawaai, hondenoverlast en vuurwerk, maar zonnepanelen mag je zo maar aan de erven van bewoners plaatsen." Ook het IVN maakt zich zorgen over deze ontwikkeling en de mogelijke gevolgen.