Afbeelding
Foto:

Enter brengt Rijssense stoomfluit tot leven

ENTER-RIJSSEN - Onder leiding van scheepsbouwmeester Willy Kerkhof is de Rijssense stoomfluit woensdagmiddag weer tot leven gekomen op de Waarf in Enter.

De historische stoomfluit die ooit stond op het dak van het Engelse werk van jutefabriek Ter Horst staat al sinds jaar en dag in de expositiekelder van het Rijssens Museum. De stoomfluit is onderdeel van de expositie die herinnert aan de gloriejaren van het jute-imperium.

De stoomfluit ziet eruit als grote koperen blokfluit die om praktische redenen op een houten voetstukje is geplaatst. Bij rondleidingen door het museum vertellen de rondleiders als het verhaal van de stoomfluit die in grote jaren van Ter Horst de dagindelingen van een groot deel van de Rijssenaren regelde. 1500 werknemers waren in de goede jaren werkzaam bij Ter Horst. De stoomfluit riep 's morgens en tussen de middag de arbeiders naar de fabriek. Als de stoomfluit ging werd het tijd om op de fiets te springen om op tijd in de fabriek te zijn. De stoomfluit was onderdeel van het dagelijks leven. Zelfs een uitdrukking in het Rijssens dialect hierinnert aan de bekende plaats die de fluit innam. Als iemand eens wat lang treuzelde werd vaak gezegd: "Woch iej op de stoomfluite?"

De stoomfluit is na afbraak van de fabriekscomplexen terechtgekomen in het Rijssens Museum en is geplaatst op een houten voetstukje. Bij grote evenementen als het 750-jarig bestaan van de stad Rijssen werd de historische fluit nog wel eens van stal gehaald en met behulp van perslucht tot klinken gebracht. Dat gaf altijd een onnatuurlijk snerpend geluid dat in de verste verte niet leek op de oorspronkelijke Ter Horst-sound.

Dankzij museumvrijwilliger, oud-wethouder Gerrit Harbers, heeft de fluit nu alweer enkele malen in Enter op de Waarf geklonken zoals het hoort. Dat gebeurde met behulp van het stoomapparaat waarmee de planken van de zomp in model worden gebracht en een stoomketel waarin stoomdruk kan worden opgebouwd. Geluidstechnicus Robert Meeuse heeft het geluid opgenomen. Omdat de stoomfluit altijd tientallen seconden lang klonk, zal het geluid nu digitaal worden opgerekt, zodat de toon weer natuurgetrouw klinkt. "We zoeken nog naar technische mogelijkheden om het geluid door een druk op de knop te laten horen in ons museum," zegt een woordvoerder van het Rijssens Museum.