Afbeelding
Foto:

Holtenaren protesteren tegen hogere bedrijfsgebouwen op industrieterreinen

RIJSSEN-HOLTEN - De bewoners van de Deventerweg uit Holten zijn fel gekant tegen de verhoging van bedrijfsgebouwen op bedrijventerreinen tot 20 meter.

Dat bleek donderdagavond tijdens de vergadering van de commissievergadering grondgebied. Namens de aanwonenden werd het woord gevoerd door Hans Kloosterman (foto). Hij schetste eerst een mooi beeld van de rustige invalsweg die de Deventerstraat nu is. "Komend vanaf Deventer is het een mooie straat met rechts die 's morgens en 's avonds best druk is, maar dat is het dan ook."

Volgens Kloosterman zijn de gevolgen van het voorliggende raadsvoorstel dat de Deventerweg er over 5 jaar heel anders dreigt uit te gaan zien. "Rechts boven de woningen en de spoorlijn zijn straks gebouwen van 20 meter te zien op Vletgaarsmaten. Dat is een scenario dat wi niet willen omdat dit de aanblik, het woongenot en onze privacy drastisch aantast."

Volgens Kloosterman wil de NS groen van de spoorlijn uitdunnen of zelfs helemaal weghalen. "Dan worden de grote gebouwen zeer goed zichtbaar en is het mogelijk dat er vanuit gebouwen van 20 meter inkijk op onze woningen ontstaat."

De Deventerwegbewoners vonden gehoor bij groot deel van de gemeenteraad. René de Koff (VVD) zei de verhoging tot 20 meter ook te fors te vinden en sprak zelfs van landschapsvervuiling. Hij stelde voor om de hoogte van de bedrijfspanden tegen de spoorlijn ter verlagen en verder naar het midden van het bedrijventerrein wel de 20 meter hoogte toe te staan.Jan Berkhoff (CU) wees erop dat over de voorgestelde verhoging twee gedegen rapporten zijn gemaakt. "Industriegrond wordt schaars, dus je moet wel hoger gaan bouwen. Maar wellicht kan met de Deventerweg rekening gehouden worden." Dieger ten Berge (CDA) liet zich in dezelfde bewoordingen uit.