Afbeelding
Foto: Gebruiker

Beeldpresentatie over Heka-confectiefabriek

RIJSSEN – Het Rijssens Museum houdt maandagavond 8 oktober een beeldpresenatieavond over de vroegere confectiefabriek Heka.

De werkgroep beeldpresentaties is al een flink eind op weg met het rangschikken van de vele beelden over de bekende confectiefabriek dat stond op het terrein aan de Braakmansdijk. Heka startte in 1945 een naaiatelier op Markelosweg 16. Het bedrijf verhuisde in 1946 naar de Braakmansdijk.

Hoogtijdagen
In de hoogtijdagen werkten zo'n 150 mensen bij de Heka. Het bedrijf is in jaren zeventig van de vorige eeuw afgebrand. Op het terrein tussen de Holterstraatweg en de Braakmansdijk staan nu woningen.

Populair
De beeldpresentatieavonden in het Rijssens Museum zijn de afgelopen jaren bijzonder populair gebleken.

Plaats
"Ons grootste probleem is steeds hoe we de bezoekers een fatsoenlijke plaats kunnen geven als ze komen," zegt Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum.

Opgeven
Wie zich op wil geven kan dat doen per e-mail op info@rijssensmuseum.nl onder vermelding van Heka. Telefonisch kan op nummer 0548 514 261

Beeldmateriaal
Over de Heka is veel beeldmateriaal beschikbaar. "Foto's, maar ook filmmateriaal dat nog nooit vertoond is," zegt Gerhard Baan van de beeldwerkgroep. Ook komt er materiaal uit de archieven van de familie Van Heek.

Met het Historisch Centrum Overijssel (HCO) in Zwolle wordt nu onderzocht hoe dit materiaal het beste bewaard kan worden en worden vertoond.

Reünie
De werkgroep beeldpresentaties van het Rijssens Museum heeft afgelopen twee seizoenen beeldpresentatieavonden verzorgd over diverse thema's. "Rond de aankoop van museale Boybromfiets zijn er avonden geweest waarop we vooral ook het personeel van de toenmalige Boybromfietsfabriek hebben uitgenodigd. Dat werd toen een soort reünie."