Beiaardwandeling

RIJSSEN - Op zaterdag 29 september wordt in Rijssen voor de derde keer een orgel- en beiaardwandeling gehouden.

Net als voorgaande keren voert de route langs de orgels in de Schildkerk, de Brusselzaal van het gemeentehuis en de Dionysiuskerk: drie heel verschillende orgels, slechts enkele minuten lopen van elkaar verwijderd. Stadsorganist Dick Sanderman laat de orgels horen in programma's van ongeveer een half uur per orgel. Dat orgelmuziek niet alleen iets van vroeger is, bewijst de repertoirekeuze: van de veertien componisten van wie werk klinkt, is de helft nog in leven. Veel aandacht voor recente muziek dus, waarbij ook gedacht is aan het feit dat het bijna dierendag is: in de programma's komen onder meer katten, een oran oetang en termieten voorbij via de Cat Suite van Denis Bédard en het Dschungelarium van Andreas Willscher. Omdat het 150 jaar geleden is dat de componist Rossini overleed, zal zijn Preludio religioso uit de Petite Messe Solennelle worden uitgevoerd. Ook klassieke componisten als Pachelbel en Bach zijn van de partij, en Sanderman speelt daarnaast ook eigen werk: zijn luchtige Summer Sketches.

Breed repertoire
Vooraf en tijdens de verplaatsingen speelt beiaardier Jan-Geert Heuvelman op het carillon van de Schildkerk een breed repertoire. Ook hij haakt in op de komende dierendag. Een goede plek om naar het carillon te luisteren is het plein voor de Learkamer, naast de Schildkerk.

Kom ook
De orgel- en beiaardwandeling wordt georganiseerd door de Stichting Stadsmuziek Rijssen. De tocht begint om 15.00 uur in de Brusselzaal van het gemeentehuis en eindigt tegen 17.00 in de Schildkerk: daartussen wordt de Dionysiuskerk bezocht. De toegang is gratis, wel wordt aan de uitgang gecollecteerd. Kijk voor meer informatie over deze en andere activiteiten ook op de website: www.stadsmuziekrijssen.nl