Afbeelding
Foto:

Marjet Ligtenberg vraagt hulp voor vluchtelingen

RIJSSEN-HOLTEN - In het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos is de nood bijzonder hoog. Volgens Marjet Ligtenberg die deze zomer vrijwilliger was in kamp Moria is de nood erg hoog. Vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties slaat alarm.

"Bij aankomst op Lesbos was voor mij de schok heel groot" zegt Marjet. "Te midden van de vluchtelingen die rij aanrij in tentjes, compounds of containers verblijven, probeerden we ons werk te doen. Op een plek ter grootte van acht voetbalvelden leefden 3000 mensen in het jaar 2017. Inmiddels verblijven er op dit moment ongeveer 9000 mensen op deze plek. Er is echter maar plaats voor ongeveer 2200 mensen. Van doorstroming naar andere landen in Europa is nauwelijks sprake. Woonruimte is een drama, in een tent van 4x4 meter leven soms drie tot vier gezinnen, er is nauwelijks ruimte om te staan. Privacy is er vrijwel niet. Warmte ontbreekt, er zijn geen kachels en zelfs de aanwezige douches hebben geen warm water, een ramp voor de komende winter. Kleding en schoeisel zijn bijzonder hard nodig voor de winterperiode, waarbij de situatie in het kamp zienderogen verslechtert."

Voelbaar leed
De vluchtelingen op Lesbos zijn met name Syriërs, Afghanen en Irakezen. "Ze hebben allemaal een reden om te vluchten en hebben soms gruwelijke dingen meegemaakt. Het leed is voelbaar", aldus Marjet. Familieleden en vrienden zijn omgekomen, ze hebben geen bezittingen meer, hun huizen zijn kapot geschoten. De problemen nemen toe terwijl het hulpaanbod verre van toereikend is. De lichamelijke en mentale gezondheid van de vluchtelingen verslechteren.

Hulpactie
Marjet wil graag een lokale hulpactie in Rijssen-Holten opzetten. Vanuit haar christelijke achtergrond wil zij graag onze naaste in nood helpen. Bij deze hulpactie heeft zij haar vader (oud-wethouder Jan Ligtenberg) om ondersteuning gevraagd. Niet alleen financiële middelen maar ook goede en gebruikte winterkleding en schoeisel zijn hard nodig. De kerken en het bedrijfsleven zijn benaderd voor een financiële bijdrage om de nood te lenigen.

Particuliere hulp
Particulieren worden verzocht hun medewerking te verlenen door winterkleding en schoeisel beschikbaar te stellen (in gesloten zakken) en deze in te leveren op een aantal verzamelpunten tot zaterdag 20 oktober 2018. De adressen van de verzamelpunten zijn: G.A. Brederodestraat 33 in Rijssen (maandag tot en met zaterdag) en in Holten in het gebouw Irene Boschkampstraat 6, (maandag van 8.30 uur tot 13.00 uur, dinsdag 8.30 uur tot 16.00 uur en op donderdag van 10.00 uur tot 11.00 uur). Vervolgens verzorgt Global Aid Network het hulptransport van de goederen eind oktober. Geeft u liever geld? Dan kan dat ook. Het rekeningnummer is NL29ABNA0451636015 t.n.v. GAiN te Driebergen, onder vermelding van code 7085 "Help Moria de winter door". Contactadres: j.ligtenberg@solcon.nl of per telefoon 0548-541371
Dick Tukkers