Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

Gemeenteraad worstelt met de oplossing voor zonneparken

RIJSSEN – Zonnepanelen moet op daken, maar als het niet anders kan moeten ze ook in de vrije natuur. Hoe je dat goed regelt, daarover debatteerde de gemeenteraad donderdagavond.

Omdat Nederland binnenkort geen aardgas meer kan gebruiken, moeten andere energiebronnen worden aangewend. Een van de alternatieven is zonne-energie. In Rijssen-Holten zijn al enkele ondernemers die daar brood in zien en grote zonneparken willen aanleggen in het buitgebied.

Intussen kwamen daar natuurminnende burgers tegen in het geweer. Zij wezen de gemeenteraad erop dat grondgebonden zonnepanelen het uitzicht bederven, maar ook onherstelbare schade aan de natuur dreigen aan te brengen. Aan de dames en heren politici de taak daarvoor een oplossing te vinden.

PvdA-fractievoorzitter Rob Meijerink stelde voor om eerst te onderzoeken op welke bedrijfsdaken zonnepanelen zouden kunnen komen. "Daarna pas op onproductieve grond en daarna kunnen panelen pas op kostbare landbouwgrond gezet worden."

CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff vond ook dat de zonnepanelen eerst op de daken moeten. "Maar er moet ook een paneelvrije zone rond de woonkernen ingesteld worden én de bewoners moeten kunnen meeprofiteren van de energie die een zonnepark oplevert."

Uit de debat kwam naar voren dat de gemeenteraad heel goed beseft dat Rijssen-Holten een bijdrage moet leveren om in de toekomst aan de energievraag te kunnen voldoen. Maar de gemeenteraad is zeer beducht om de regie uit handen te geven als het gaat om het laten doorgaan van grootscheepse zonneparken die je dan toestemming krijgen voor een periode van 25 jaar.

Voorstel
SGP-raadslid Sander Haase (foto) kwam met een voorstel om alle mogelijkheden zo veel mogelijk open te houden, maar de toestemming voor de aanleg van zonneparken over te laten aan de politieke partijen in de commissie grondgebied. Daarnaast wordt een postcoderoos opgezet voor (delen) van het plangebied waarbij betrokken burgers meeprofiteren van het zonnepark door bijvoorbeeld een lager belastingtarief voor energie.