Afbeelding
Foto:

Eerste lustrum Repaircafé Holten

HOLTEN- De eerste Repaircafé-bijeenkomst ooit vond plaats in Amsterdam op 18 oktober 2009, Holten volgde slechts vier jaar later: op vrijdag 4 oktober 2013 gingen de vrijwilligers voor het eerst aan de slag in de Liezenboerderij.

De Repaircafés vormen inmiddels een wereldwijde beweging die zich inzet voor het behoud van reparatiekennis in de samenleving en voor beter repareerbare producten. Behalve in Nederland zijn er Repaircafés in België, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en in tientallen andere landen verspreid over de hele wereld. Het Repaircafé is zelfs doorgedrongen tot India en Japan! Wij krijgen wel eens de vraag of de gratis toegankelijke repareerbijeenkomsten geen concurrentie zijn voor professionele reparateurs. Het antwoord is: in tegendeel. Met het Repaircafé willen we juist wijzen op de mogelijkheid van repareren. Regelmatig worden bezoekers doorverwezen naar professionele reparateurs maar bezoekers vertellen ook dat ze vaak geen mogelijkheid hebben om de kapotte spullen te laten repareren: reparatie is soms duurder dan de aankoop van een nieuw product.

In de eerste vijf jaar van het bestaan hebben vrijwilligers vooral Holtens tuingereedschap, lampen en stofzuigers onder handen genomen. Holtenaren zijn ook echte koffiedrinkers en ze doen niet graag afstand van het apparaat dat dagelijks zorgt voor hun bakkie troost. Vaak lukt de reparatie maar bezoekers met een supersonisch espressoapparaat worden meestal verwezen naar de specialist. Wanneer de reparateurs van mening zijn dat een artikel niet meer veilig gebruikt kan worden, krijgt de bezoeker het advies om er afstand van te doen. En dat advies is soms ook welkom: het artikel lag al jaren te verstoffen… Aan de grote tafel staat altijd de naaimachine stand-by voor textielreparaties. De vrijwilligers repareren bijvoorbeeld gescheurde kleding of zij zetten nieuwe rits (die u heeft meegebracht) in een broek.

De Holtense vrijwilligers staan voor u klaar op de eerste vrijdagmiddag van de maand. U vindt het Repaircafé in het Kulturhus (gebouw de Boschkamp, Tuinstraat 2). Soms is er een wachttijd omdat alle vrijwilligers al met een artikel aan de slag zijn. Dan kunnen bezoekers aan de grote tafel plaatsnemen voor een kopje koffie of thee. Op vrijdag 5 oktober bent u met uw kapotte artikel weer van harte welkom tussen 13.30 en 16.00. De vrijwilligers geven het eerste lustrum een feestelijk tintje door iets lekkers bij de koffie en thee te serveren.