Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

Politiek zet hoogte bedrijfsgebouwen in Rijssen en Holten op maximaal 15 meter

RIJSSEN – Bedrijfsgebouwen in de gemeente Rijssen-Holten mogen in de toekomst 15 meter hoog worden. Dat heeft de gemeenteraad donderdagavond besloten.

Voordat de gemeenteraad dit besluit nam, moest nogal wat politiek handwerk gedaan worden. Aanleiding waren de bezwaren die vooral de bewoners van de Deventerweg in Holten al eerder hadden ingediend tegen al te hoge bedrijfsgebouwen aan de overkant van de spoorlijn.

Erik Albeda van Gemeentebelang (GB) kwam daarom met het voorstel om bedrijfsgebouwen in Holten op bedrijventerreinen niet hoger te maken dan 12 meter. "In Rijssen is geen groei meer mogelijk van bedrijventerreinen. Daar zitten we al op maximaal 15 meter, dus dat moet daar zo blijven." Sander Haase (SGP) stelde vast dat het voorstel van Albeda in feite naadloos aansloot bij wat hij al eerder voorgesteld had. "Maar de hoogte beperken tot 12 meter gaat ons veel te ver. 15 meter is een beter compromis. Dat geeft ondernemers de vrijheid om te kunnen ondernemen. Ze mogen nu tot 10 meter hoogte bouwen, maar als je wilt uitbreiden met een extra verdieping heb je niets aan die paar meter erbij."

CDA-raadslid Dieger ten Berge pleitte voor een goede balans tussen leefbaarheid voor de burgers en bedrijvigheid. Hij steunde het SGP-voorstel. Volgens Herman Klein Velderman (D66) ligt het Holtense bedrijventerrein ingeklemd tussen de bebouwing. "Daarom daar niet hoger dan 12 meter. Misschien gaan we daar ooit wel eens saneren of woningen bouwen en dan moet je daar nu geen grote hoogten toestaan. De Holtense partijen voelen zich overdonderd door wat vanuit Rijssen wordt gedicteerd," klaagde Velderman. CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff steunde pleitte echter voor de 15-metergrens. "Dat heb je als ondernemer gewoon nodig voor een fatsoenlijke uitbreiding. Bovendien willen wij dat voor Holten en Rijssen gelijk trekken." PvdA en VVD stelden zich echt achter de 12 meter van Gemeentebelang, maar daarvoor was geen meerderheid te vinden.

Om te voorkomen dat hierdoor het voorstel van B en W van 20 meter hoogte het zou halen, stemden Gemeentebelang en VVD mee met het SGP-voorstel om de maximale hoogte op 15 meter te zetten. Dit tot groot verdriet van D66. "In de commissievergadering hoort iedereen de bezwaarmakers aan. Iedereen knikt en nu is ineens iedereen dat vergeten," zei Klein Velderman.