Afbeelding
Foto:

Van amateur naar fulltime beroepstrompettist

RIJSSEN - In het vorige artikel vertelde oud-Rijssenaar Harry Nijkamp over zijn begin als trompettist op jeugdige leeftijd bij muziekvereniging Wilhelmina en zijn gedroomde carriere als beroepstrompettist.

Mijn eerste professionele trompet kreeg ik op 16 jarige leeftijd van mijn vader een, Bach tradivarius. Een hele vooruitgang en een stimulans om nog meer te studeren. Na de middelbare school kwam ik bij het Trompettercorps der Calvarie in Amersfoort. Daar heb ik 14 maanden een geweldige tijd beleefd met optredens en veel studeren ter voorbereiding op m'n toelating tot het conservatorium. Iedere maandagavond bezocht ik een jazzcafé in Laren waar dan een orkest speelde om te luisteren. Oefenen is een vereiste voor en muzikant, maar het is zeker zo belangrijk om te luisteren naar ander musici.

Conservatorium
Op het conservatorium kreeg ik in 1983 het aanbod om bij beroepsorkest Rendez Vous te werken, een vooraanstaand top 40 orkest. Met deze band trokken we het hele land door voor optredens met onder andere Lee Towers, Anita Meije, Andre Hazes en Rene Froger. In de jaren 1988 1989 vroeg de Duitse schlagerzanger Freddy Breck de band om hem te begeleiden op wereldtournee in de USA voor Duitse emigranten. Een hele belevenis voor ons met een pikant detail: we werden aangekondigd als ''Rendez- Vous uit Duitsland" en dronken dan ook bier als Duitsers, dit als camouflage.

De Havenzangers
Op een dag kwam er het telefoontje van Henk Pieket van de Havenzangers, met de vraag of ik interesse had om voor ze te komen werken. Ik kende ze al van de vele optredens in het land. Nadat hun trompettist was gestopt vroegen ze mij zijn plaats in te nemen. Er was een nieuwe LP gepland dus ik mocht meteen mee de studio in en aan het werk. Met de Havenzangers groeiden we gestaag de Top 40 in. Het was hard werken geblazen; we kwamen 's ochtends vroeg thuis en de volgende dag was er promotiewerk of een TV- of radio optreden. We maakten veel meer dan 40 uur per week, maar hadden er veel schik in.Tijdens het 750-jarig bestaan van Rijssen stonden we met de Havenzangers in de Habito tent bij Havezate de Oosterhof voor een optreden. In een volgend artikel het vertrek bij de Havenzangers om naar de USA te gaan.
Dick Tukkers