Afbeelding
Foto:

Leemspoormensen krijgen koninklijk lintje

RIJSSEN - Vier actieve leemspoorvrijwilligers kregen zaterdagavond een waardering voor al hun belangeloze inspanningen.

Aan het einde van een enerverende zaterdag Smalspoorgala kwam burgemeester Arco Hofland bijna incognito het terrein leemspoortemplacement aan de Markeloseweg op. Het slotfeestje was nog niet begonnen omdat er locomotief ontspoord was. Tussen het rijdend materieel deed Hofland zijn ketting om en toen ging het richting de feesttent achter de grote loods.

Perronchef
Daar werden eerst perronchef en vraagbaak Geert van den Berg (uiterst links) en Koos van der Burgh toegesproken en gehuldigd. Voor Geert was er zelfs een echte feestbeker wegens 30 jaar Rijssens Leemspoor. Vervolgens kwamen Gerrit Averesch (uiterst rechts) en Herman Wessels (derde van links) aan de beurt.

Averesch
Averesch is al vanaf 2000 vrijwilliger en bestuurslid van Leemspoor. Van 2001 tot 2018 was hij secretaris en sinds dit jaar is hij voorzitter van deze organisatie die met 45 vrijwilligers de Rijssense museumspoorlijn onder haar hoede heeft. Hij is een van de drijvende krachten achter het smalspoormuseum. Als dienstleider regelt hij de planning en het onderhoud, is zelf ook machinist, is actief in de fondsenwerving en coördineert de diverse projecten binnen Het Rijssens Leemspoor, zoals de bouw van een nieuwe loods. Bovendien is hij afgevaardigde naar het landelijk Smalspooroverleg en onderhoudt hij de contacten met de Inspectie Leefomgeving en Transport.

Wessels
Herman Wessels was jarenlang vrijwilliger/chauffeur op de rolstoelbus voor het Rode Kruis in Rijssen en is al sinds 1993 vrijwilliger bij de Nationale Dodenherdenking in Rijssen. Vanaf 1999 is hij vrijwilliger bij het Rijssens Leemspoor, al doet hij het de laatste 2 jaar vanwege zijn gezondheid iets rustiger aan. Herman Wessels zorgde voor het onderhoud van de baan, het materieel en de gebouwen, hij draaide kantinediensten en wierf vrijwilligers. Dit alles gebeurde altijd met zorg, humor en klantvriendelijkheid. Wessels en Averesch zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.