Afbeelding
Foto:

Kraa krijgt Twentse Taalpries

BORNE - Uit handen van juryvoorzitter burgemeester Rob Welten van Borne kreeg Gerrit Kraa vrijdagavond de Twentse Taalpries 2018.

De prijs bestaat uit een bedrag van 1000 euro, waarvan 250 besteed is aan een kunstwerk, in dit geval een schilderij van de godfather van Twente, Anne van der Meiden.

Verdienste
De juryvoorzitter roemde de grote verdienste van Kraa (78) voor het behoud van de Twentse taal. Uit respect voor de streektalen deed hij zijn complete toespraak in onvervalst Limburgs, waarin hij is grootgebracht.

Kritisch
Volgens Welten heeft Kraa een grote bijdrage geleverd aan de waardering en herwaardering van het Twents. Door altijd kritisch naar zichzelf en de dialectwereld te blijven kijken, heeft Kraa de Twentse streektaalbeweging als ware in een opwaartse beweging gedwongen. Daarbij heeft hij er altijd op gehamerd dat streektalen dezelfde taalkundige mogelijkheden hebben als het standaard Nederlands.

Hottenhuis
Kraa zelf zei in zijn dankwoord veel te danken hebben gehad aan de grote woordenboekenmaker mr. Karel Schönfeld Wichers uit Rijssen en de enorme kennis van de bekende Twentse etymoloog André Hottenhuis. Daarnaast dankte hij Thea Kroese die destijds directeur was van de toenmalige Twente Akademie. "Je kunt wel veel ideeën hebben, maar je hebt ook mensen nodig die ze uitvoeren en dat heeft Thea al die jaren op een voortreffelijke wijze gedaan." Kraa dankte ook zijn vrouw Joke die hem enerzijds altijd de ruimte heeft gegeven om met het dialect en schrijven bezig te zijn, maar ook altijd met een kritische blik is blijven kijken naar wat haar man op papier zette.

Robijn
De uitreiking van de Twentse Taalpries werd bijgewoond door vele bekende gezichten uit Twentse dialectkringen. Ook directeur Vincent Robijn van het Historisch Centrum Overijssel (HCO) was aanwezig. Onder de HCO-paraplu valt ook het onlangs geopende Twentehoes, het centrum voor streektaal en -cultuur in Hengelo.

Tweejaarlijks
Het is vier jaar geleden dat de Twentse Taalpries is uitgereikt. De volgende Taalpriesuitreiking zal geheel door het Twentehoes worden georganiseerd. Het is de bedoeling dat de Twentse Taalpries weer een tweejaarlijkse prijs gaat worden.