Afbeelding
Foto:

Voorkom schoorsteenbrand

RIJSSEN - Jaarlijks zijn er meer dan 2.000 schoorsteenbranden in Nederland. De meeste ontstaan doordat de schoonsteen slecht wordt onderhouden, of door het stoken op de verkeerde manier. De Brandweer Twente moet jaarlijks meer dan 100 keer uitrukken voor een schoorsteenbrand. In Oost Nederland is dit ook de meest voorkomende oorzaak van woningbrand.

Wanneer u geen schoon schoorsteenkanaal heeft, kunt u ook niet veilig stoken. Het stoken kan het kanaal dichtslibben. Wanneer het kanaal verstopt of vervuild is kan het er voor zorgen dat er een schoorsteenbrand komt of u koolmonoxidevergiftiging kan oplopen.

Hoe voorkom ik een schoorsteenbrand?
Waneer u uw open haard of kachel alleen als sfeerverwarming gebruikt is het voldoende om hem één keer per jaar schoon te maken. Gebruikt u deze als hoofd- of bijverwarming, zorg dan dat hij minimaal twee keer per jaar schoon wordt geveegd. Vergeet ook niet dat u niet alles zomaar op het vuur kan gooien. Om uw schoorsteenkanaal schoon te houden wordt geadviseerd om een gediplomeerd bedrijf in te schakelen, kijk voor een schoorsteenveger bij u in de buurt op https://www.schoorsteenveger.nl/zoek-schoorsteenveger/.

Tips
Plaats altijd een bonkenscherm voor de vuurhaard en zorg voor een emmer met zand naast de open haard/kachel/schoorsteen. Ook moet u geen vloeistoffen gebruiken voor het aansteken van het vuur. Gebruik aanmaakblokjes of houtjes hier voor. Stook ook niet bij mistig of windstil weer, het rook wat uit uw schoorsteen komt kan dan geen enkele kant op. En stook altijd volgens de Zwitserse methode: twee of drie blokken hout plat op de stookbodem met de gekloofde zijde naar boven. Vervolgens plaatst u kleine houtjes kruislings op het hout met een aanmaakblokje daar bovenop.

Wat te doen bij brand
U mag absoluut geen water op de vlam gooien, dit kan zorgen voor ontploffing. Gooi altijd zand of soda op de vlam, dit zorgt ook dat er verder geen rook in uw woning komt. Sluit direct de deuren van de haard/kachel en zorg dat er geen lucht meer bij kan komen. Heeft u al deze stappen uitgevoerd, bel direct naar de brandweer.