Afbeelding
Foto:

Betere aanpak asbestsanering van de Twentse bodem

RIJSSEN-HOLTEN - Twente moet op termijn geheel asbestvrij zijn. Er is al veel beleid op dit vlak; onder meer voor het saneren van asbesthoudende daken. Maar ook in de bodem zit helaas nog veel van deze gevaarlijke stof. Zeven Twentse gemeenten willen hier nu werk van maken om dit op te lossen.

De gemeenten Haaksbergen, Rijssen-Holten, Hellendoorn, Twenterand, Borne, Wierden en Hof van Twente hebben samen met de provincie Overijssel het Project Bodem Asbest Sanering opgestart. Het nieuw opgerichte Projectbureau BAS is er voor iedereen die vragen heeft over asbestbodemsanering.

Extra geld
Het projectbureau gaat samen met de gemeenten aan de slag om te inventariseren waar en hoeveel asbest er in de Twentse bodem zit en de uitvoering van saneringsprojecten. Hiervoor is door het Rijk extra geld beschikbaar gesteld. Tot en met 2022 is er 38 miljoen euro beschikbaar. Exacte cijfers over de hoeveelheid asbest per gemeente zijn nog niet te geven; wel is voor Hof van Twente al geschat dat het gaat om zo'n 900.000 vierkante meter asbest die in vier jaar gesaneerd moet worden.

Goed advies
Het projectbureau is er op gericht om particulieren, bedrijven en andere organisaties goed advies te geven over de mogelijkheden om asbesthoudende bodem te saneren. Hierbij zal de nadruk als eerste liggen op risicovolle locaties, waar mensen in contact zouden kunnen komen met asbest. Het gaat dan om bijvoorbeeld tuinen bij woningen, maar ook speelplaatsen. Ook in gebieden met toekomstige woningbouw zal sanering een hogere prioriteit krijgen. Overijssel is landelijk gezien al koploper wat betreft beleid en concrete uitvoering van asbestsanering. Zo is er veel flankerend beleid vastgesteld om onder meer sanering van asbesthoudende daken te stimuleren. Zo zijn er regelingen voor het saneren van boerenbedrijven om de daken vervolgens van zonnepanelen te voorzien; beleid dat dus niet alleen risico wegneemt, maar ook bijdraagt aan de duurzame ambitie.