Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

SGP-voorman bepleit alcoholvrije sportclubs

RIJSSEN – Opnieuw debatteerde de gemeenteraad over het inzetten van de Mystery Guest bij het bestrijden van alcoholgebruik bij jongeren.

Een Mystery Guest is een onopvallende, minderjarige persoon die in opdracht van de gemeente winkels, horeca en verenigingen binnenstapt en daar alcohol probeert te kopen.

Over het tegengaan van alcoholmisbruik zijn alle partijen het eens, maar de inzet van een Mystery Guest zit in elk geval PvdA en VVD niet lekker. Tijdens de raadsvergadering brak VVD-fractievoorzitter Frans Noordam opnieuw een lans voor de goedwillende vrijwilligers achter de bar bij sportclubs. "Zadel verenigingen met vrijwilligers achter de bar niet op met grote boetes. Haal de Mystery Guest uit het alcoholpreventieprogramma."
SGP-fractievoorzitter André Scheppink verwonderde zich over de houding van de VVD. "U schuift zo wel iets op naar links. Het handhaven van de regels begint altijd met preventie. Met de Mystery Guest probeer je te voorkomen dat jongeren in aanraking komen met alcohol. Maar alcoholverkoop is ook een bron van inkomsten voor de clubs. Als een club een caféfunctie krijgt, dan moet je voldoen aan dezelfde normen als de gewone cafés." Scheppink zei overigens volledig tegenstander te zijn van alcoholverkoop bij sportclubs. "Het mooiste zou ik vinden dat we alcoholvrije sportverenigingen hebben." CDA-fractievoorzitter Erik Wessels zei groot voorstander te zijn van preventie. "Het alcoholgebruik thuis pak je op die manier ook aan. Maar buitenshuis heb je toch een stukje repressie nodig om de naleving van regels af te dwingen." Hij zei dan ook geen tegenstander van de Mystery Guest te zijn. PvdA-fractievoorzitter Rob Meijerink zei ook te worstelen met de Mystery Guest. "Het hangt tegen uitlokking aan en daar zitten toch wat juridische haken en ogen aan. Kader het daarom goed af," zo adviseerde hij B en W.
Burgemeester Arco Hofland wees erop dat nog geen rechter zich negatief heeft uitgelaten over de Mystery Guest. "We zijn er ook niet op uit om clubs en supermarkten in de val te laten lopen. Boetes worden ook pas toegekend na meerdere overtredingen." Met de stem van de VVD tegen de Mystery Guest ging de raad akkoord met verlenging van het alcoholpreventieprogramma.