Afbeelding
Foto: Gebruiker

Rijksmuseum en Rijssens Museum tonen Van Heel

RIJSSEN – De uitbreiding van de Van Heel kunstcollectie op het Rijssens Museum is donderdagavond 1 november gratis te bezichtigen voor de Rijssense bevolking.

Van 19.00 tot 21.00 zal Van Heelkenner Jan van de Maat de achtergronden van de Van Heelcollectie toelichten en kunnen de nieuwe objecten worden bekeken. De toegang is vrij.

Dienstmeisje
Donderdagavond 1 november is ook mevrouw Reintje van Losser-Harbers aanwezig. Zij was het laatste dienstmeisje van de weduwe Van Heel en zij kan vertellen over de objecten van Van Heel die in het Rijssens Museum aanwezig zijn. Overigens is een groot deel van de collectie in Enschede geëxposeerd of in depot. Toen de collectie beschikbaar kwam had Rijssen zelf niet de faciliteiten om een dergelijke miljoencollectie onder te brengen.

Sponsoring
De uitbreiding van de Van Heelcollectie in Rijssen is mogelijk geworden door een samenwerking met het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Daarnaast kwam er een vorstelijke bijdrage van sponsoren op de Haringparty in juni van dit jaar. Een kleine 45.000 euro werd afgedragen aan het Rijssens Museum, speciaal bedoeld voor het naar Rijssen halen van de Van Heelcollectie.

Rijksmuseum Twenthe
Vanuit het Rijssens Museum zijn al geruime tijd geleden contacten gelegd met het Rijksmuseum Twenthe in Enschede waar het leeuwendeel van de Rijssense kunstcollectie is geëxposeerd en in depot ligt.

Jute-imperium
Marin Gerard van Heel was firmant van het toenmalige jute-imperium van Ter Horst. Hij en zijn vrouw verzamelden een leven lang kunstvoorwerpen die na hun dood aan de Rijssense bevolking werd geschonken, met als doel om iedereen er van te kunnen laten genieten.

Extra
Na uitgebreid overleg met conservator Paul Knolle van het Rijksmuseum Twenthe is de Van Heelkamer in het kasteel opnieuw ingedeeld. Uitkomst van de samenwerking met het Rijksmuseum Twenthe is dat er maar liefst drie extra vitrines gevuld konden worden met nieuwe objecten uit de Van Heelcollectie.

Reintje
Woensdagmiddag 31 oktober is een speciale bijeenkomst gepland voor de sponsoren. Donderdagavond kunnen de Rijssenaren – gratis - een kijkje nemen en wetenswaardigheden horen van plaatsvervangend conservator Jan van de Maat en mevrouw Reintje van Losser-Harbers.

Nationaal belang
De Van Heelcollectie die is nagelaten aan de Rijssense bevolking is een collectie van nationaal belang. De landelijke overheid draagt dan ook zorg voor het veilig stellen van kunstcollecties die miljoenen waard. Eind jaren zestig is de collectie grotendeels ondergebracht in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede. Nu het Rijssens Museum zelf een adequate huisvesting heeft zijn de gesprekken over de terugkeer van "Van Heel" naar Rijssen gestart.