Afbeelding
Foto:

Thea Kroese presenteert historisch kookboek

HENGELO - Koken met geschiedenis. Zo heet het nieuwe kookboek van oud-presentatrice Thea Kroese.

Donderdagmiddag werd haar boek ten doop gehouden in de studio van RTV Oost waar ze jarenlang iedere vrijdagavond een gerecht klaarmaakte in het programma van haar tv-collega Dorothy Oosting die ook het eerste exemplaar kreeg overhandigd.

Het idee voor Koken met geschiedenis ontstond uit het theaterprogramma De Winterkraaien waarmee Kroese haar duizenden verslaat samen met het Christelijk Vroomshoops Mannenkoor en componist-dirigent Gezinus Veldman (foto links). De Winterkraaien gaat over het schrijnend armoedige bestaan van het turfstekersvolk dat ooit woonde tussen de Lemelerberg en de hoogte van Sibculo. Ook g

Thea Kroese vertelt het boek over de zeven winterkraaien, zoals de veenarbeiders werden aangeduid, in zeven verhalen. "En toen ik mij verdiepte in de geschiedenis en het leven van die mensen, kwam ik er achter dat ze ook dagelijks een maaltijd gebruikten waarbij ze gerechten en ingrediënten maakten met producten uit deze streken. Ik vond dat zo interessant dat ik ook anderen daarvan wil mee laten genieten en heb de gerechten en ingrediënten van toen gebruikt voor deze tijd."

Ieder gerecht begint met een stukje geschiedenis over het ontstaan. Daarna volgt het recept, voorzien van duidelijke en originele kleurenfoto's, zodat je meteen ziet wat je kunt verwachten. De recepten in het boek zijn heel eenvoudig te maken. Kroese wil de mensen niet alleen aan het lezen, maar ook aan het koken zetten. Het boek is te koop bij de Readshop in Den Ham en de Bruna in Vroomshoop. Het kost € 19.50 en is ook rechtstreeks te bestellen bij Uitgeverij Kordaat: uitgeverijkordaat.nl/koken-met-geschiedenis.