Een mooi jubileumjaar met veel extra activiteiten

RIJSSEN – Rijssen kreeg stadsrechten in het jaar 1243 van bisschop Otto III. Dit jaar 775 jaar geleden. Daardoor behoort Rijssen met Oldenzaal tot de oudste steden van ons land.

Een kwarteeuw geleden werd de 750-ste verjaardag echt groots gevierd met versierde wijken, de onthulling van het monument op het Schild en een grootse historische operette door het Rijssens Mannenkoor. Maar 750 jaar is natuurlijk wel een écht kroonjaar, terwijl 775 jaar eigenlijk iets heeft van een tussenverjaardag. Toch wilde het gemeentebestuur dit jubileum niet ongemerkt voorbij laten gaan. Er werd 77.500 euro vrijgemaakt om op gepaste wijze stil te staan bij het jubileum.

Werkgroep
Eind 2017 werd een gelegenheidswerkgroep gevormd van mensen die vaker betrokken waren bij Rijssense evenementen: Jolanda Agteresch, Tanja Zwiers, Henk Wolterink van het Parkgebouw, Gerrit ter Horst van de Pelmolen, Gertjan Klein Legtenberg van het Rijssens Mannenkoor, Jan Willem Baan van de Twente Zangers, Tom Klokkenburg van Muziekvereniging Wilhelmina en Jan Bakker en Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum. (Jan Bakker en Jan Willem Baan ontbreken op de foto)

Praktisch?
De werkgroep besloot zo praktisch mogelijk te werk te gaan. "We hebben Rijssense verenigingen en instellingen opgeroepen hun activiteiten in 2018 zo veel mogelijk in het teken te zetten van Rijssen 775 jaar Stad. Voor de extra kosten kon een aanvraag worden ingediend bij de werkgroep," aldus Jolanda Agteresch en Tanja Zwiers. Streven was om alle activiteiten te spreiden over het jubileumjaar. "Er kwam geen uitgebreide papierwinkel aan te pas, maar een duidelijke planomschrijving en kostenraming waren genoeg."?

Spannend
"Omdat verenigingen en clubs op vrij snel moesten reageren, was het best spannend of er genoeg respons zou komen. Maar de Rijssenaren hebben ons niet de steek gelaten en de aanvragen waren in no time binnen,'' aldus de Parkdames. "Het jaar 2018 is nog niet voorbij, maar we kunnen nu al zeggen dat het een heel mooie jubileumjaar geworden is. Met hele grote evenementen, als Rijssen Zet De Toon, maar ook de Wandeldriedaagse voor mensen met een beperking en de lichtshow door het Volkspark, landgoed de Oosterhof en langs de Pelmolen waren mooie dingen."

De werkgroep kijkt nu al met een goed gevoel terug op het jubileumjaar.