Afbeelding
Foto:

Veilig Verkeer Nederland controleert fietsen

RIJSSEN-HOLTEN- Op dinsdag 30 oktober werden er door Veilig Verkeer Nederland afdeling Rijssen-Holten fietscontroles uitgevoerd. Leerlingen van groep 7 van de basisscholen in Rijssen kwamen hiervoor naar de brandweerkazerne in Rijssen.

Voor de fietscontroles in de brandweerkazerne waren 14 basisscholen uitgenodigd, totaal 403 leerlingen. Bij de uitgevoerde controles werden de fietsen bekeken op de volgende onderdelen: stuurinrichting, bel, handvatten, remmen, banden, reflectie in de wielen en trappers en uiteraard met nadruk de verlichtingselementen, zoals koplampen, achterlicht of afneembare verlichting. Bij 25 fietsen was de verlichting niet in orde, meestal het gevolg van lege batterijen. Het reflectiemateriaal aan de banden of in de spaken ontbrak nogal eens. Bij 38 fietsen was dit niet in orde en dat is nagenoeg gelijk aan vorige jaren. Het VVN-bestuur is erg tevreden over de medewerking van de scholen en het verloop van de dag.

Zichtbaarheid scholieren blijft een probleem
Vooral de zichtbaarheid in het donker blijft een probleem. Een flink deel van de gecontroleerde fietsers waagt het in het donker zonder goede verlichting en zonder goede reflectie. Het is voor een fietser erg belangrijk is om van opzij goed gezien te worden. Reflectiemateriaal om goed op te vallen hoeft niet duur te zijn en een nieuwe batterij in de verlichting is zo geplaatst. Er waren gelukkig ook veel leerlingen die hun fiets van te voren goed in orde hadden gemaakt.

Dick Tukkers/C.Proos