Afbeelding
Foto:

Twentehoes geeft promotiecursus Nedersaksisch NS-treinpersoneel

HENGELO - De Nederlandse Spoorwegen hebben belangstelling voor een cursus Nedersaksisch door het Twentehoes voor streektaal en cultuur in Hengelo.

Om te kijken of hiervoor belangstelling bestaat bij het NS-personeel mag het Twentehoes werven in het personeelsorgaan van de Nederlandse Spoorwegen. Volgens pr-functionaris Nienke Harmsen van het Twentehoes wordt eerst ingezet op één cursusavond. "In overleg met de cursisten kan besloten worden of er nog één of twee doorstart-avonden verzorgd kunnen worden."

De ruimte die de NS geeft voor de Twentehoescursus heeft alles te maken met het onlangs afgesloten Convenant voor de Nedersaksische streektalen. Daarin werden de Nedersaksische streektalen erkend als volwaardige talen van het Nederlands taalgebied. Op de dag van de ondertekening door minister Ollengren van Binnenlandse Zaken in Zwolle, werden de treinreizigers door het NS-personeel in het Nedersaksisch toegesproken. "En dat was een geweldig mooie opsteker voor de streektalen," zegt Harmsen.
Het Twentehoes biedt de cursus niet aan omdat het NS-personeel geen goed Nedersaksisch zou spreken. "Integendeel, maar we willen graag ervaringen uitwisselen hoe we door functioneel streektaalgebruik de streektalen levend kunnen houden. Dat dit kan hebben ze op de dag van het convenant al bewezen. Het was zelfs landelijk nieuws." De cursus bevat een kort overzicht van de eigenaardigheden van het Nedersaksisch en de deelnemers kunnen tevoren vaktermen indienen met een vertaalsuggestie erbij om naderhand met elkaar over te discussiëren."