Afbeelding
Foto: Picasa

Ouderen tijdens de dag van hun leven in Moldavië

RIJSSEN - In Moldaviƫ gaat het werk gewoon door, maar er is ook gelegenheid voor het bezoeken van kloosters, grotten en musea, zodat de oudere inwoners van het dorp de dag van hun leven hadden, omdat ze nog nooit buiten hun dorp of naaste omgeving waren geweest.

Henny Plomp was ingedeeld om bij een dagcentrum te werken. Haar werkzaamheden bestonden uit animatie van de ouderen, aardappels schillen en schoonmaken. De volgende dag werden weer twee nieuwe klusteams gevormd voor het klussen van twee andere huisjes in 1 van de dorpen in de buurt. Henny was weer bezig op het dagcentrum met verschillende taken. Ik werd ingedeeld om met drie anderen een dagje uit te verzorgen voor 8 ouderen. We bezochten een klooster in Capriani, dat als een soort van Lourdes wordt beschouwd. Na het bezoek aan dit klooster werd een picknick georganiseerd, waarbij het een en ander aan etenswaren in hun meegebrachte tasjes verdween voor later. Op de terugweg de ouderen nog getrakteerd op een ijsje in een restaurant. De volgende dag was ingepland om met alle 11 campers en 22 ouderen een ander klooster te bezoeken in Orheiul Vechi. Dit klooster is uitgehakt in een rots 50 meter boven de grond. Nadat we de ouderen weer hadden afgezet op de parkeerplaats in Strasenie, wilden we terug rijden naar de camping. Een stukje verderop beduidde een van de vrouwtjes dat we moesten stoppen. Ze wilde graag mee rijden tot in de buurt van haar woning 3 km verderop.

Museumbezoek
Op maandag hebben we een bezoek gebracht aan een museum. De camper van Jelte wilde na die dag niet meer starten. De ouderen werden verdeeld over de drie overgebleven campers en Jelte moest wachten voor een sleper die hem naar een garage bracht. Om de dag af te sluiten hebben we een restaurant bezocht, dit vonden zij erg bijzonder omdat zij nog nooit een restaurant hadden bezocht.

Inkopen
De volgende twee dagen zijn besteed aan het helpen in de tuin en het inkopen doen van de nodige spullen voor het dagcentrum en bejaardentehuis. Veronica had een lijst samengesteld van spullen waaraan direct behoefte was. Zo werden er veel dingen gekocht met het geld wat mensen in Nederland beschikbaar hebben gesteld.

Dick Tukkers