Afbeelding
Foto:

Met Uw Orkest in bedrijfshal een daverend succes

RIJSSEN - Een afgeladen bedrijfshal van Ter Steege Collections met een razend enthousiast publiek.

Beter bewijs is er niet dat het project Met Uw Orkest van celliste Anne Knappstein van het Orkest van het Oosten een daverend succes is geworden. Het Orkest van het Oosten, overigens nooit te beroerd om op ongewone locaties buiten de concertzaal te spelen, had er duidelijk zin in, net als dirigent Rolf Verbeek die met zijn 29 jaar het eerbiedwaardige orkest een bepaald jeugdige uitstraling geeft.

Promoten
Het muzikale huzarenstuk was bedoeld om de klassieke muziek te promoten en nieuw publiek kennis te laten maken met het Orkest van het Oosten. Die opzet is zonder meer gelukt, want de gemiddelde leeftijd van de toehoorders was zaterdagavond beduidend lager dan anders bij klassieke concerten.

Gastdirigenten
Rolf Verbeek was er overigens ook uitstekend in geslaagd om de zes gastdirigenten in korte tijd op te leiden tot orkestleiders waar de dames en heren musici zich met plezier door lieten leiden. Hanneke Smeijers, Jan Nijmeijer, Marjo Kuipers, Wendy Bronsvoort, Geert-Jan Schulenburg en Herbert Kolhoop stonden op de bok alsof ze nooit anders gedaan hadden.

Expeditie
Het Rijssense industrieterrein heeft in de avonduren zelden zo veel publiek gehad. De expeditiehal van Sköater-Ab was omgetoverd tot een sfeervolle concertzaal waarin ook de logistieke zaken voor, tijdens en na liepen als een trein.

Schermen
Op grote schermen ter weerszijden van het grote podium was ook duidelijk te zien hoe de dirigenten ook met hun gelaatsuitdrukking het orkest letterlijk naar hun hand zetten bij de uitvoering van De Molda van Smetana.

Als nieuw
De rest van het programma bestond uit de Fantasie-ouverture Romeo en Julia van Tsjaikovsky en suites uit de opera Carmen van Bizet. Veelal goed herkenbare stukken die het Orkest van het Oosten als nieuw uitvoerde.