Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

CU wil tweetalige plaatsnaamborden

RIJSSEN – De fractie van de ChristenUnie wil de plaatsnaamborden van Rijssen-Holten ook in de streektaal.

CU-fractievoorzitter Jan Berkhoff stelde dat voor tijdens de behandeling van de begroting. "Nu het Nedersaksisch door een convenant ook door de overheid is erkend, willen we laten zien dat we dat een goede zaak vinden. Daarom stellen we voor om, net als in Friesland, de plaatsnamen in twee talen aan te geven."

Wethouder Jan Aanstoot wees erop dat een dergelijke maatregel ook kosten met zich meebrengt omdat het gaat om speciale borden die aan allerlei kwaliteitseisen moeten voldoen. "Technisch kan het. Maar de kosten kunnen variëren van 15.000 tot 35.000 euro. Willen wij dat? En willen we die tweetaligheid tot ons principe maken?"

Berkhoff was blij met het antwoord van de wethouder en kondigde aan bij de kaderstellende begroting volgend voorjaar die principiële discussie over meertaligheid te willen voeren en ook met een voorstel te komen over de meertalige plaatsnaamborden met Riessen-Hooltn.

SGP-fractievoorzitter André Scheppink vroeg zich af of de Nedersaksische plaatsnaamborden wel het beoogde stimulerende effect voor de streektalen zouden hebben. Volgens Scheppink zou er in het onderwijs meer aandacht voor het Nedersaksisch moeten komen.

Onderwijs
Wethouder Ben Beens vond dat een goed idee. Hij zegde toe om dit onderwerp te gaan bespreken met de combinatiefunctionaris voor het onderwijs, zodat bekeken kan worden of er mogelijkheden zijn de streektalen onder de aandacht van het onderwijs te brengen."