Afbeelding
Foto:

VVD trakteert B en W op betonblokken

RIJSSEN - VVD-fractievoorzitter Frans Noordam trakteerde burgemeester en wethouders vrijdag tijdens de begrotingsvergadering op blokken beton met een prikker.

De VVD-voorman wilde daarmee aantonen dat de voorstellen van de coalitiepartijen net zo onwrikbaar waren de betonblokken die hij uitdeelde. Voor de partijen die niet in het college zitten, zou er daarom weinig te bereiken zijn in de begrotingsvergadering.

Overigens viel dat gaandeweg de vergadering nogal mee, want er werd grondig van gedachten gewisseld over diverse zaken. Zo werd wethouder Jan Aanstoot aan de tand gevoeld over forse uitspraken die hij had gedaan tijdens een duurzaamheidscongres.

Burgerparticipatie
Ook burgerparticipatie was een van de debatonderwerpen. D66-fractievoorzitter Herman Klein Velderman vond dat SGP-fractievoorzitter André Scheppink de burgerparticipatie om zeer dreigde te helpen door het een jeukwoord te noemen. Volgens Scheppink zijn de raadsleden wettig gekozen volksvertegenwoordigers die door de kiezers zijn gekozen om besluiten te nemen. Scheppink zei te vrezen dat burgers het gevoel wordt gegeven op vele manieren te worden betrokken bij het beleid, maar de uiteindelijke besluiten door de raad worden genomen. "Daar moeten we wel duidelijk over zijn richting de burgers." CDA-voorzitter Erik Wessels betoogde dat er ook hele goede voorbeelden van burgerparticipatie te noemen zijn. "Zo zijn er bruggen en andere voorzieningen in woonwijken aangebracht in nauwe samenspraak met de bewoners en dat is een goede zaak."

Asfalt
Burgemeester Hofland nam de betonblokken van Noordam overigens blijmoedig in ontvangst en zei het zorgvuldig op te bergen in zijn trofeeënkastje. Om aan te tonen hoe goed er gepast wordt op dit soort politieke relikwieën toonde een stukje A1-asfalt waarop FC Twente na het behalen van het landskampioenschap in 2010 voet op Twentse bodem had gezet.