Afbeelding
Foto:

Ben en Henny Plomp nemen afscheid van Moldavië

RIJSSEN/ MODAVIE – Het is een tijd van komen en gaan. En op vrijdag 14 september namen we als groep afscheid van alle bewoners en bejaarden van Strasni die gebruik maakten van de dagopvang en bejaardentehuis.

We hadden wat spelletjes voor de ouderen en Jan, Imy, Rob, Wim en ik bakten pannenkoeken en wafels, die gretig aftrek vonden. Ook werd er weer gedanst. Op de daarop volgende dag, zaterdag 15 september, de laatste dag op de camping namen we afscheid van het personeel van de dagopvang, wijkverpleging en bejaardentehuis. We hadden voor hen op de camping een barbecue geregeld. Een heel gezellig samenzijn, waarbij zo goed en zo kwaad als het ging vriendschappen werden gesloten. De volgende dag afscheid genomen van 6 equipes, die nog een dag langer op de camping bleven staan. Met vijf campers de grens met Roemenië zonder problemen overgestoken en aangeland op de camperplaats van Camperland in de buurt van Omnesti. Hier welkom geheten door de eigenaar die een behoorlijk woordje Nederlands sprak.

Gezellig
Met alle geweld moesten wij een borrel drinken (palinka) wat voor mij niet te drinken was. Stiekem de borrel doorgeschoven naar een ander. Van daaruit de volgende dag doorgereden naar de camperplaats van Rudi en Ella in Saliste en daarna doorgereden naar camping in Mako in zuid Hongarije. Hier waren we samen met drie campers. De volgende dag hebben we hiervan afscheid genomen en we bleven achter op de camping om het wat rustig aan te doen. De volgende dagen via Bratislava, Praag, Helmstedt naar huis. We willen hierbij alle deelnemers aan de reis bedanken voor een mooie, gezellige, emotionele om nooit te vergeten reis.

Dubbel gevoel
Ook de mensen die spontaan geld hebben gestort naar aanleiding van een stukje in de Hart van Rijssen en Tubantia willen we hiermee bedanken. We hebben het geld goed besteedt aan spullen, die echt nodig waren voor de dagopvang, bejaardentehuis en wijkverpleging. Er was nog wat geld over, wat we zullen overmaken naar Veronica (directrice van deze drie instellingen), zodat zij nog wat nodige spullen kan aanschaffen.

Terugkeer
Op zondag 29 september kwamen we in gezondheid terug in Rijssen naar een reis van 20500 kilometer. Wij zijn terug met een dubbel gevoel, veel goeds gedaan als club, maar ook heel veel ellende gezien, waar je niets aankunt veranderen. De armoedige omstandigheden waarin de mensen leven, met hun gebreken waar niets aan wordt gedaan zijn aangrijpend. Het heeft een grote indruk op ons gemaakt. Maar aan de andere kant: de vriendschappen en de dankbaarheid van de bevolking, die ons bij het vertrek als dank een klein eigengemaakt cadeautje overhandigden, was hartverwarmend. Wat ons in deze 2 weken in Moldavië is overkomen, hadden we niet graag willen missen, aldus Ben en Henny Plomp.
Dick Tukkers