Afbeelding
Foto: Haarle

Midwinterhoornblazen op De Sprengenberg

HAARLE - Het midwinterhoornblazen is een oeroude traditie. Er mag worden geblazen vanaf de eerste zondag van de Advent tot en met 6 januari, het feest van Driekoningen. Ook in Haarle wordt in de midwinterperiode volop op de hoorn geblazen.

Het is een zware kunst, waarbij een paar goede longen even noodzakelijk zijn als het hout van een krom elzen-, berken- of wilgenstammetje. Meestal zijn het monotone melodieën die soms boven een waterput geblazen worden om het geluid te versterken. Er kunnen zes natuurtonen geblazen worden met een midwinterhoorn, door aanpassing van de spanning op de lippen. De midwinterhoorn wordt altijd solo geblazen en het geluid is een klagende, weemoedige klank die wel vijf tot acht kilometer ver te horen is. Dat er meestal in de schemering wordt geblazen, draagt bij aan de mystieke sfeer die bij de midwinterhoorn hoort.

Erve de Pas
Rondom Erve De Pas biedt Natuurmonumenten op 2 december volop activiteiten! Warm even op bij de vuurplaats op de plek van de Oude Herberg. Wandel binnen bij de Informatieschuur. Ontmoet de boswachter en stel de vraag die je altijd al wilde stellen. Ontdek de Speelnatuur van OERRR. En natuurlijk kun je bij Herberg De Pas terecht voor een heerlijk kopje thee, koffie, lunch of smakelijke baksels!

Van blazer naar blazer
Vanaf Erve De Pas loop je zelf van blazer naar blazer, ze laten om beurten hun tonen horen. De blazers leggen uit hoe de midwinterhoorn werkt en misschien mag je zelf wel even blazen…

Zondag 2 december
Tijd: tussen 14.00 en 16.00 uur
Plaats: start wandeling bij Erve De Pas, Molenweg 2 in Haarle
Kosten: gratis