Afbeelding
Foto: Dick Huve

Camera's houden een oogje in het zeil

RIJSSEN - De maatschappij is aan het veranderen; we horen steeds meer over criminaliteit en onveiligheid. Gelukkig valt het in de praktijk nog wel erg mee. Dingen lijken in de media altijd een stuk erger dan ze zijn. Toch denkt ook menig inwoner van Rijssen actieve mee over het beveiligen van hun eigen woning of bedrijfspand. Maar wat zijn de regels eigenlijk?

Ook de gemeente Rijssen-Holten en de lokale politie kijken met interesse naar de huidige ontwikkelingen. Steeds meer particulieren en bedrijven kiezen voor camera's in uiteenlopende vormen om het 'mijn en dijn' te bewaken. Deze gemaakte camerabeelden kunnen in bepaalde situaties helpen bij het opsporen van criminaliteit of het achterhalen van de mogelijke daders. De politie spoort mensen dan ook aan om hun camera aan te melden bij de nieuwe databank, 'Camera in Beeld'. De politie kan dan bij een incident snel zien waar eventueel camera's hangen die iets geregistreerd hebben.

De regels
De politie geeft wel aan dat het plaatsen van een camera aan bepaalde regels gebonden is. Wanneer een camera beelden opneemt moeten bedrijven / particulieren kenbaar maken dat er camera's hangen, bijvoorbeeld met een sticker of bordje bij de toegangsdeur. Daarnaast mogen beelden maximaal 28 dagen bewaard blijven. U moet de camera's ook zo opstellen dat ze zo min mogelijk de privacy van anderen schenden. Helemaal onvermijdelijk is dit niet; bijvoorbeeld wanneer een camera uw carport filmt en een stukje stoep meepakt. Het filmen op de openbare weg mag in principe niet, behalve wanneer dit onvermijdelijk is door de aard van de plaatsing.

Aanmelden
Na het aanmelden van de camera's in de databank kan de politie wanneer nodig contact opnemen. Zij kunnen niet meekijken en u blijft natuurlijk de controle houden over uw apparatuur. Er zijn geen kosten aan verbonden. De politie hoopt dat meer mensen hun systeem aanmelden, om zo de pakkans van criminelen te vergroten. Een waakzame buurt is immers minder aantrekkelijk voor criminelen.