Afbeelding
Foto:

Een veilig uiteinde

TWENTE - December doet zijn intrede en voor u het weet toasten we al weer op een sprankelend nieuw jaar. Voor veel mensen is dit de gelegenheid om vuurwerk af te steken en het is op de bestemde dagen dan ook vaak druk in de vuurwerkshops. Veel Twentenaren zoeken ook graag onze oosterburen op voor de aanschaf van vuurwerk. Echter moeten Nederlanders zich wel aan een aantal regels houden wanneer men vuurwerk in Duitsland wil kopen.

Vuurwerk kopen in Duitsland is voor veel mensen aantrekkelijk omdat er enkele soorten vuurwerk te koop zijn die in Nederland niet legaal te verkrijgen zijn. Hierbij kun je denken aan strijkers en bangers. Bangers knallen iets harder dan wat we hier gewend zijn, maar dit verschil is volgens de Twentse politie zeer klein. Ook vanwege de lagere prijzen blijft vuurwerk kopen in Duitsland voor veel Twentenaren aantrekkelijk. Voordat je echter inkopen gaat doen over de grens, is het handig om op de hoogte te zijn van de regels, niet al het vuurwerk mag je namelijk zomaar meenemen en hier afsteken.

Gedoogbeleid
Een vuistregel die gehanteerd kan worden is dat illegaal vuurwerk het vuurwerk is dat niet in de legale handel en binnen de vastgestelde verkoopdagen in Nederland wordt verkocht, zo stelt de politie. Daarnaast zijn er meer punten waar veel vuurwerk uit Duitsland niet aan voldoet waardoor het hier illegaal is en feitelijk niet mee de grens over mag. Dit komt omdat het niet in Nederland is goedgekeurd en er vaak geen Nederlandse gebruiksaanwijzing bij zit. Echter hanteert de politie tot een bepaalde hoeveelheid vuurwerk een gedoogbeleid. Wanneer je met meer dan 25 kilo vuurwerk van onze oosterburen terugkomt, is de grens van het gedoogbeleid wel bereikt. De echt levensgevaarlijke vuurwerksoorten als nitraten, cobra's en vlinderbommen zul je in de shops in Duitsland echter niet snel aantreffen. Deze illegale vuurwerkhandel wordt door de politie jaarlijks flink aangepakt.

Veilig vuurwerk
Wilt u zeker weten dat het vuurwerk dat u koopt veilig is, let dan op een aantal punten. Zorg dat er allereerst een Nederlandse gebruiksaanwijzing bij zit en dat op de verpakking is aangegeven dat het vuurwerk voor particulier gebruik is bestemd. Let er daarnaast op dat er op nieuw vuurwerk een CE-markering staat, dit symbool geeft aan dat het product voldoet aan de Europese eisen op het gebied van gezondheid, milieu en veiligheid.