Afbeelding
Foto:

Ongediertebestrijding; het is een vak apart

RIJSSEN - Ongediertebestrijding is, ondanks de naam, veel meer dan het verdelgen van ongedierte. Dat bleek uit een gesprek met ongediertebestrijder Berend Brinks.

Berend Brinks was van 1991 tot 2007 werkzaam als ongediertebestrijder bij de gemeente Rijssen-Holten. Bij de gemeente volgde hij de opleiding tot ongediertebestrijder. Deze kennis moet onderhouden worden. Iedere vijf jaar moeten er 100 punten behaald worden met bijscholingen om het diploma te mogen behouden. Inmiddels heeft hij z'n eigen ongediertebestrijdingsbedrijf waarbij alle medewerkers ook in bezit zijn van de nodige diploma's.

Veel soorten
Berend Brinks werkt 36 uur per week als brandweerman en besteed tenminste 1 dag in de week aan het bestrijden van ongedierte. Dit ongedierte bestaat uit onder andere muizen, ratten, wespen, kakkerlakken, mieren, vlooien zilvervisjes, muggen en houtworm. Ieder beestje wordt bestrijd op unieke wijze. Ongedierte dat in opkomst is, is het papiervisje dat in onze goed geiosoleerde huizen goed kan overleven.

Leefwijze
Het is van groot belang dat de bestrijder het gedrag en de leefwijze van de diersoort kent. Bij een aanvraag voor bestrijding wordt daarom eerst onderzocht naar waar het ongedierte zit, waar ze toegang hebben gekregen en of er technische voorzieningen moeten worden getroffen om herhaling te voorkomen. De voorkeur wordt gegeven aan bestrijdingsmiddelen zonder gif, detectiemateriaal of vallen.

Overleg
Voordat de praktische bestrijding plaats vindt er overleg plaats over de wijze van bestrijding, de kosten, het plan van aanpak en de overige voorwaarden. Voor bedrijven wordt er een logboek bijgehouden van alle uitgevoerde werkzaamheden. Daarin wordt vastgelegd welke werkwijze is gebruikt en met welke middelen. Pas na akkoordbevinding tussen beide partijen worden de datums van aanvang vastgesteld.

Dick Tukkers