Afbeelding
Foto:

Boeiende lezing van Blokhuis over grafiek

RIJSSEN – Met de stand van zaken in de techniek zou het maken van linosneden niet meer beoefend worden.

Dat zei beeldend kunstenaar Henk Blokhuis donderdagavond in zijn kunstlezing in het Rijssens Museum. Blokhuis exposeert momenteel linosneden, grafiek en etsen in de wisselzaal van het Rijssens Museum. Over deze expositie verzorgde Blokhuis een kunstlezing. Aan de hand van afbeeldingen op het grote scherm liet hij de lange voorgeschiedenis zien van zijn beeldende kunstvormen. Daarbij is een onderscheid te maken tussen hoogdruk en diepdruk.

Letters
De grafiek als kunst is ooit begonnen met het snijden van letters uit één plank. Maar je kunt ook afzonderlijke houten letters snijden. "Mensen zochten naar technieken om meerdere exemplaren te kunnen maken. Dat kan met een houtsnede waarbij je wegsnijdt wat je niet wilt afdrukken. Albrecht Dürer was er een meester in. Je kunt ook een houtgravure maken waarbij je in het hout graveert. De bekende Gustave Doré was zo'n kunstenaar in het maken van houtgravures."

Namaken
Blokhuis legde uit dat in vroegere tijden veel schilderijen van grote meesters nagemaakt werden. "Van schilderijen van Rubens werden dan tekeningen gemaakt, daarvan weer gravures en daarna werden er afdrukken gemaakt."

Linoleum
Rond 1870 vond Frederick Walton het linoleum uit. Van een mengsel van lijnolie en kurk maakte hij een product waarin je gemakkelijk kunt snijden. "En dat was een uitkomst voor die tijd. Tegenwoordig kun je met de computer eigenlijk alles maken."

Eigendomsbewijs
Blokhuis vertelde ook over de achtergronden van de zogenaamde ex librissen waarvan er een flink aantal in de expositie te zien is. "Ex libris betekent letterlijk: uit de bibliotheek van. In zo'n eigendomsbewijs wordt de naam van de boekenbezitter verwerkt, maar ook bijvoorbeeld het beroep, typische eigenschappen, symbolen en toespelingen van de boekenbezitter. Heeft een ex libris nut? In feite niet, maar omdat je er zo veel verschillende elementen op al dan niet humoristische wijze in kunt verwerken, zijn ze zo mooi om te maken en te zien." De expositie Grafiek van Henk Blokhuis is nog tot 12 januari te zien in het Rijssens Museum.