Afbeelding
Foto: Joop Voortman

Rijssens Museum wil antieke houten duiders behouden

RIJSSEN – Het Rijssens Museum is een onderzoek gestart om de houten duikers te behouden die onlangs in de Boomkampbodem zijn aangetroffen.

De houten duikers werden ontdekt bij wegwerkzaamheden ter hoogte van Rick's Flowers & More, waar eerder Installateur Ter Harmsel en Café Jan Kuper gevestigd waren. De houten duikers blijken te stammen uit begin 1800 en zijn vermoedelijk gemaakt in de kuipenmakerij waarvan Café Jan Kuper later de naam droeg.

Gerald Getkate van Monumentenwacht Overijssel en Flevoland kwam tot de ontdekking dat het maken van dit soort houten kuipen al een zeer oud ambacht is. Volgens Gerrit Dannenberg van het Rijssens Museum stuurde Getkate oud filmmateriaal waarop te zien is hoe in Noorwegen dezelfde kuipen werden gemaakt. "In deze houten tonnen werd in Noorwegen vis geconserveerd, maar ook daar was sprake van houten ringen die met een speciale techniek werden gemaakt en bevestigd, waardoor de houten duigen nog strakker tegen elkaar aan getrokken worden."

De houten duikers uit de Boomkampbodem zien er uit als gewone houten vaten waar de boven- en onderkanten uit zijn. De vaten werden aan elkaar gekoppeld en vormden een houten waterafvoer die haaks onder de Boomkamp doorliep. Omdat de houten vaten enkele honderden jaren onder de grond gelegen hebben, moeten ze een speciale behandeling ondergaan. "De duikers mogen niet uitdrogen, anders ontstaan er grote kieren," zegt Dannenberg. "Ze staan nu zo lang onder een afdak bij het museum en worden constant nat gehouden."

Er is intussen contact gelegd met een gespecialiseerd bedrijf. "Restauratieatelier Restaura in Heerlen heeft meer met dit bijltje gehakt," zegt Dannenberg. "Zij gaan bekijken hoe we onze antieke houten duikers het beste kunnen bewaren. Als dat lukt - en dat zal ook van de kosten afhangen - zoeken we er een mooie plek voor in de kasteelkelder waar nog meer Rijssense archeologische voorwerpen liggen."