Afbeelding
Foto:

Een schone dakgoot voorkomt problemen deze winter

TWENTE - Als u net zoals de meeste huizenbezitters bent, is de dakgoot niet een item waar u vaak aan denkt. Want laten we eerlijk zijn, niemand heeft echt veel zin om op driehoog op een wankele ladder te gaan staan om de dakgoten van rommel te ontdoen. Hiermee loopt u echter wel een concreet risico op schade en lekkage.

Met de vele bladafval, fikse regenbuien deze weken en lagere temperaturen kan het gebeuren dat een dakgoot verstopt raakt. Ook gedurende het jaar kan een goot door diverse oorzaken vol lopen. Vogels kunnen nesten bouwen in een goot, er waait afval in vanaf de grond, er komt prut van uw dakpannen af en meer van dit soort onaangename zaken. De dakgoot is erg belangrijk voor het goed afvoeren van al het regenwater dat op uw dak valt. Wanneer een goot verstopt is, is lekkage haast onvermijdelijk. Maar op het moment dat u daar achter komt, is de schade vaak al zichtbaar. Een vervuilde dakgoot is vrij eenvoudig te herkennen; bijvoorbeeld wanneer er onkruid of gras groeit in de dakgoot of wanneer er meer muggen dan gebruikelijk zijn in en om de woning. Ook wanneer er bij zware regen over de rand van de dakgoot loopt of zelfs langs de buitenmuren is het duidelijk dat de afvoer van regenwater niet optimaal is. Wanneer er vochtplekken net onder de dakgoot zitten, lekt de dakgoot.

Goede inspectie
Het is daarom belangrijk om de dakgoten eigenlijk twee keer per jaar schoon te maken. Of liever nog, schoon te laten maken. Dit is een lastig en ietwat gevaarlijk klusje, waardoor het verstandig is om dit door een vakman te laten doen. Zo kunt ook samen met andere buren in uw bouwblok een bedrijf inhuren om in een dag alle goten schoon te laten maken. Zo weet u zeker dat ook de goot van de buren niet voor problemen gaat zorgen en het drukt de kosten door dit gezamenlijk uit te laten voeren.

Schoorsteen
Wanneer u toch het dak op gaat of een ander dit laat controleren, is het ook verstandig om de staat van de schoorsteen te laten controleren en eventueel te laten vegen. Ook dit zou u eigenlijk één á twee keer per jaar moeten laten doen.