Levensreddende CO-melder
Levensreddende CO-melder Foto:

CO: stille sluipmoordenaar

TWENTE - Een groot deel van de woningen in ons land is tegenwoordig voorzien van rookmelders. Dankzij de vele campagnes van de brandweer en andere hulpdiensten is dit inmiddels een ingeburgerd fenomeen. Maar op het gebied van koolmonoxide nemen veel minder mensen voorzorgsmaatregelen.

Koolmonoxide staat bekend als een echte sluipmoordenaar. Koolmonoxidevergiftiging kan ontstaan door onder meer onvolledige verbranding in uw CV-ketel, gaskachel of kooktoestel, waarna de woning zich al snel kan vullen met dit kleur- en geurloze gas. Een te hoge concentratie zorgt voor koolmonoxidevergiftiging. Koolmonoxide verdrijft de zuurstof, waardoor u langzaam stikt. Jaarlijks vallen gemiddeld 11 slachtoffers als gevolg van koolmonoxidevergiftiging, zo blijkt uit cijfers van de brandweer en brandwondenstichting.


Symptomen
Koolmonoxidevergiftiging is te herkennen aan diverse symptomen. In eerste instantie kan dit op griepverschijnselen lijken, wat in deze tijd natuurlijk extra gevaarlijk is. Verder kan dit zorgen voor hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en moeheid. Zeker wanneer er in de nachtelijke uren koolmonoxidevergiftiging ontstaat zou u ongemerkt in uw slaap kunnen overlijden. Vandaar de reputatie als stille sluipmoordenaar. Gelukkig zijn veel mensen tegenwoordig al een stuk alerter op deze risico's. Toch belanden jaarlijks nog zo'n 150 mensen op de eerste hulp na een koolmonoxidevergiftiging.

CO-melder
De belangrijkste tip om koolmonoxidevergiftiging te voorkomen is het gebruik van een CO-melder. Dit is een klein kastje, vergelijkbaar met een rookmelder. Wanneer u deze in de buurt van uw ketel of gaskachel hangt, geeft deze een melding wanneer het CO-niveau boven een gevaarlijke grens komt. In zo'n geval is het belangrijk om de woning gelijk goed te ventileren en de installatie na te laten kijken door een monteur. Natuurlijk is het ook verstandig om uw CV-ketel of andere installatie af en toe na te laten kijken om juist dit soort risico's te voorkomen. Eerder werd een verplichte jaarlijkse controle onderzocht, maar dit komt vooralsnog niet.