Afbeelding
Foto:

Straatverlichting van 1885 tot nu

RIJSSEN - In deze donkere wintermaanden brandt er volop sfeerverlichting in de kernen van de gemeente. Ook openbare voorzieningen zijn voorzien van vele lichtbronnen. Ondanks dat dit een van de normaalste zaken van de wereld is, is het dat niet altijd geweest. Jaren geleden was straatverlichting de doorbraak van die tijd.

Men zag al snel de noodzaak van voldoende straatverlichting in bewoond gebied. Deze lichtbronnen voorkomen mogelijk gevaarlijke situatie voor verkeersdeelnemers doordat ze verkeerssituaties beter zichtbaar maken. Ook draagt licht bij aan het gevoel van sociale veiligheid in openbare ruimtes waardoor de criminaliteit afneemt.

Straatverlichting in 1885
Wij kunnen ons bijna niet meer voorstellen hoe dit in vroegere dagen is geweest, toen de eerste straatverlichting in het jaar 1885 bestond uit slechts enkele lantaarns voorzien van petroleumbranders. Het is te begrijpen dat het aansteken en doven, en niet het minst het bijvullen van deze petroleumbranders, een uitermate omslachtige arbeid was. De petroleum werd door de lantaarnverzorger meegebracht in een open emmer waaruit hij met een kleine lepel het voedsel voor de petroleumbranders putte en zo alle straatverlichting een voor een activeerde.

Gaslampen
In het jaar 1914 werd het eerste kolengas in de Rijssense gasfabriek geproduceerd. Toen ging men op 5 plaatsen de straat verlichten door middel van gaslampen, die uiteraard minder bewerkelijk waren. In het jaar volgde een uitbreiding van dit aantal tot 108 gaslantaarns.

Elektriciteit
In het jaar 1925 volgde er een overeenkomst met de IJsselcentrale voor het leveren van elektriciteit in woningen. Het duurde echter nog tot 1934 voor de toenmalige raad toestemming gaf om 5 straatlantaarns te voorzien van elektriciteit. Dit aantal werd in het jaar 1946 uitgebreid naar 20 straatlantaarns. in het jaar 1955 waren dat 511 straatlantaarns en in het jaar 1981 al 2200 stuks. In de loop van de jaren waren er vele soorten lichtbronnen in de lichtmasten aanwezig, zoals gloeilampen, natriumlampen, kwiklampen en dergelijke. Sinds 1990 worden als lichtbronnen in de straatverlichting vaak ledlampen gebruikt. Deze garanderen een langere, betrouwbaardere levensduur.
Dick Tukkers