Afbeelding
Foto:

65-jarig jubileum Hervormd Kerkkoor

RIJSSEN - In het jaar 1953 werd het Hervormd Kerkkoor Rijssen opgericht door een aantal leden van de Hervormde Kerk te Rijssen. Het koor mocht de faciliteiten van de Hervormde Gemeente Rijssen gebruiken; vandaar de naam "Hervormd Kerkkoor Rijssen".

Ter gelegenheid van dit 65-jarig jubileum wordt op 21 december het Kerstoratorium ''Een nieuw begin'' van Johan Bredewout uitgevoerd tijdens het kerstconcert in de Schildkerk, waaraan 14 projectkleden medewerking aan verlenen.

Klein begonnen
Meestal beginnen de dingen klein. Zo ook het ontstaan van het Hervormd Kerkkoor. In de jaren na de oorlog was er vanuit de meisjes- en jongelingsvereniging (zo heette dat toen nog) een groepje dat elke week bij elkaar kwam om o.l.v. een schoolmeester te zingen. Na enkele jaren liep het ledenaantal zo terug dat Gees Pennings bij Corrie Veldhuis kwam om te overleggen of ze niet vanuit de kerk een gemengd koor konden oprichten. De dames sloegen de handen ineen, namen de nodige maatregelen en inderdaad was er zoveel animo dat men kon starten met ongeveer 40 zangers en zangeressen. Het koor had als dirigent Jan Rozendom.

Jubileum
Medeoprichtster van het Hervormd Kerkkoor Corrie Veldhuis, bekend als de jaren lange kosteres van de Schildkerk is nog altijd lid van het Hervormd Kerkkoor Rijssen en dus 65 jaar lid. Vanaf de herfst tot en met Pasen werd er wekelijks gerepeteerd in het voormalige gebouw Jeruël aan de Huttenwal te Rijssen. In die tijd maakte men tijdens de repetities gebruik van een harmonium. In de eerste jaren werden de traditionele Kerst- en Paasconcerten ook in het gebouw Jeruël gegeven. Later was dat door de groei van het koor en de toename van het aantal concertbezoekers niet meer mogelijk en vonden alle concerten definitief in de Schildkerk plaats. In de loop de loop van de jaren hebben verschillende organisten het koor begeleid. Sinds het jaar 2017 begeleid de huidige dirigent Jorrit Woudt het koor. Eens per twee jaar het Paasconcert en verder zijn er nog verschillende concerten en optredens, waar medewerking aan wordt verleend.

Doel
Het koor heeft tot doel de beoefening van de zang in het algemeen en van het Christelijk lied in het bijzonder en het uitdragen van het evangelie in dit lied vervat. Momenteel heeft het koor 78 leden, bestaande uit 23 mannen en 55 dames. Elke donderdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur wordt er gerepeteerd in Kerkelijk centrum De Ark. Het koor is op zoek naar nieuwe leden om het koor te komen versterken en om tot lang te mogen zingen tot God's eer. Opgave voor nieuwe leden bij Hermien Smalbrugge –van der Kamp: 0548-51 73 96 of per e-mail pr@hervormdlkerkkoor.nl

Dick Tukkers