Afbeelding
Foto: Jan van de Maat

CU en PvdA willen een gezonde en rookvrije generatie burgers

RIJSSEN – ChristenUnie en Partij van de Arbeid willen graag dat de gemeente er alles aan doet om te komen tot een gezonde samenleving.

Daarom dienden beide partijen donderdagavond tijdens de raadsvergadering een motie in. Volgens CU-raadslid Tonnie Rozenkamp moeten jongeren gezond en vrij van enige verslaving opgroeien. "Onze jongeren zitten qua gezondheid boven het Twentse gemiddelde dat al slechter is dan het Nederlandse. Er is sprake van ernstig overgewicht. Alcoholmisbruik moet worden aangepakt. Wij willen een rookvrije generatie. Daarom stellen wij dit brede preventieakkoord voor waaraan alle lokale partners meedoen als sportclubs, horeca, scholen, supermarkten en de zorgsector."

Bij de andere partijen was echter niet behoefte aan het voorstel. Gemeentebelangvoorzitter Jan Beunk wilde weten wat de meerwaarde was ten opzichte van het nationaal akkoord van staatssecretaris Blokhuis.

Ook SGP-raadslid Jan Noeverman wilde dat weten, omdat in oktober ook al breeduit gedebatteerd was in de raad over deze zaken. Rozenkamp zei dat in een plaatselijk akkoord nog beter de aandacht zou kunnen zijn voor specifiek plaatselijke thema's."

VVD-fractieleider Frans Noordam VVD zei te schrikken van de bewering dat de burgers van Rijssen-Holten de meest ongezonde inwoners van Nederland zouden zijn. "Daar willen we wat aan doen, maar niet tot in de huiskamer. Zo'n aanpak is voor ons niet aan de orde. Deze motie komt voor ons ook op een verkeerd tijdstip." Waarop plaatsvervangend voorzitter Ewart Bosman er fijntjes op wees dat er die avond juist drie zieken waren.

De meeste fracties waren het erover eens dat de motie van PvdA en CU te vroeg kwam. De GGD komt in 2019 met een evaluatie. Laten we die afwachten en dan opnieuw bekijken of een motie als deze nog nodig is.

Daarop trok Rozenkamp de motie in.